_KCS0639

Valamikor réges-régen a kutyák a szabadban töltötték a napjaikat a gazdi mellett. (Emlékszünk még Lassie-re?) Manapság azonban legtöbbünk kutyája otthon marad, amíg mi a munkahelyünkre megyünk. Szegény ebek többnyire nagyon unatkoznak és magányosak. Szerencsére segíthetünk nekik, hogy gyorsabban teljen a várakozás.

Fáraszd le!

Ha egyedül lesz a kutyád napközben, a legjobb amit tehetsz, ha reggel jól megfuttatod. Most nem lepődtél meg, ugye? A mozgás mennyisége és mikéntje a kutya korától, edzettségétől, testalkatától, egészségi állapotától és persze az aktuális időjárástól függ. Idős, fájós lábú, rövid orrú a kutyád vagy egy Border Collie keverék kölyököd van? -5, 20 vagy 35 fok van odakint? Az állatorvos segít, ha nem tudod, mennyi mozgás kell a kedvencednek. Ideális esetben, a kutya hazaérés után összegömbölyödik a helyén és álomba zuhan. A szaladgálás és szaglászás a legtöbb kutyának ideális, hiszen teljesen átmozgatja és mentálisan is leköti.

Ne hagyd, hogy unatkozzon!

Tedd el a kutya etetőtálját és adj neki olyan játékot, amibe ennivalót lehet elrejteni. Ilyen például a Kong. (videó a KONG-ról a cikk végén!) Erre a célra általában nedves és száraz eledel keverékét szoktam ajánlani. Akár keményre is fagyaszthatod a megtöltött játékot, hadd tartson jó sokáig kiüríteni. Olyan játék is létezik, amiből böködéssel egyenként lehet megszerezni a bele rejtett falatokat. Némelyiknél állítható a nehézségi fok, hogy jó sokáig lekösse a kutyust, mint nagyit a BKK automata. Ha nincs ilyen játékod, szórd el a kutya reggelijét mindenfelé a lakásban, mielőtt elmész. A kutyák imádnak a földön keresgélni, elpotyogtatott falatokat felszedegetni.

Mindig teszteld a rágcsálós játékokat, amikor otthon vagy! A legtöbb ételadagoló rágcsa mindent kibír, de néhányból a nagyon erős állkapcsú kutyák darabokat rághatnak le. Ilyet inkább ne rágjon a kutya egyedül. Nyers bőrt és csontot se adjunk neki, ha egyedül van.

Napközbeni séta

Dr. Marcela Salas, a brooklyni Animal Kind Állatkórház (New York) orvosa szerint, noha a legtöbb kutya képes egész nap visszatartani a szükségét, a hosszú várakozás alatt besűrűsödött vizelet megnöveli a hólyaghurut és a vesekő kockázatát. Ha pedig a kutya idős és már nehezebben mozog, nagyon jót tesz neki ha fel kell állnia és járnia kell egyet.

Ha nem tudsz megfizetni valakit, hogy délben levigye a kutyát, kérj segítséget egy ismerősödtől. Egy álláskereső barátot lehet hogy feldob, ha valaki az ölébe hajtja a fejét, amíg ő ezredszer is újraírja az önéletrajzát. Cserébe süss neki egy tálca muffint, amikor hazaérsz!

 

Mi az a KONG? Íme:

 

Az eredeti cikket fordította Ujvári Viktória.

Fotó: Kiss Csanád

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...