Kutyakabát

2014. 11. 05.    --

Jön a téli szezon, és a lakásban élő, rövid szőrű ebek ugyanúgy fázhatnak a szabadban, mint mi, emberek. Ezért sokan vásárolnak a kutyának is meleg kabátot.
A kutyaruhák vásárlásának 6 fontos szempontja:

1. Vízálló?

Nem kizárólag esőben vagy hóban fontos, hogy a kutyakabát vízálló legyen. Például eső után is nélkülözhetetlen, hiszen a kedvencünk futkározás közben gyakran felveri a sarat a hasára, és ez veszélyes is lehet. Egy hosszabb futis délután után a kabátka teljesen átázik, hidegben ez még annál is rosszabb, mintha semmilyen felsőt nem viselne kutyusunk.

2. Milyen anyagból készült?

Manapság az emberek egyre jobban figyelnek az anyag minőségére, összetételére, amikor ruhát vásárolnak maguknak. Sokan tanulmányozzák a ruhák címkéit, törekszenek a természetes anyagokra, főleg a bőrrel közvetlenül érintkező holmik esetében. Vannak olyan kutyusok, akiknél ez szintén fontos szempont, érzékeny bőrük miatt sokkal szívesebben hordanak – esetleg a nagymama által kötött, horgolt, varrott – természetes anyagból készült ruhácskákat, mint olyat, amelyikben sok a műszál. Azoknál a kutyáknál kifejezetten ajánlatos megkísérelni a természetes anyagból készült felöltőket, akik nem szívesen bújnak bele a boltban vásárolt műszálas kabátkákba. Lehet, hogy az organikus téli szerkójukhoz nagyobb kedvük lesz.

3. Rétegesen

Fázósabb kutyák esetben a pulcsi és a kabát kombináció is jól tud működni. Alulra felveheti a természetes anyagból készült kötött pulcsiját, rá pedig a vízhatlan kabátot. Így biztosítjuk a réteges öltözködést, amely, mint tudjuk, sokkal többet ér, mint ha csak egy réteg vastagot vett volna fel.

4. Kényelmes?

Nagyon fontos még a boltban megvizsgálnunk, hogy a vásárolt ruha, kabát nem dörzsöli-e ki a kutya hónalját. Mindenképpen csak olyan helyen vásároljunk, ahol a kedvencünk fel is tudja próbálni a ruhákat, hogy még a helyszínen észre tudjuk venni a problémákat. Ha a kabáton nincs elég nagy lyuk a végtagoknak, a kutyák hónalja ki tud dörzsölődni futás vagy séta közben. Ujjatlan kabátok esetében sem szabad erről elfeledkeznünk!

5. Mozgás közben

Vannak olyan ruhák, amelyeknél a tépőzár a kutya hasa felőli oldalon van. Ez nem túl szerencsés megoldás, mivel futás közben, a nagy mozdulatoknak köszönhetően könnyen szétválhat. Próbáljunk olyan kabátot, pulcsit keresni, ami vagy belebújós, vagy a tépőzár a kutya hátánál helyezkedik el.

6. Megfelelő méret

Nagyon fontos megnéznünk, hogy a ruha ne legyen se túl szűk, se túl bő, hanem szépen simuljon rá kedvencünkre. Ha túl bő a kabátka, akkor átfúj rajta a szél, ha túl szűk, akkor pedig kényelmetlen, megakadályozza a mozgásban. Vásárláskor próbáljuk meg az új ruciban megsétáltatni, kicsit megfuttatni ebünket, hogy lássuk, természetesen mozog-e. Különösen figyeljünk arra, hogy nem húzza-e valamelyik lábát, vagy nem terpeszt-e járás közben. Ezekben az esetekben semmiképp ne vegyük meg a kiválasztott ruhadarabot, akármilyen csinos. Lényeg az egészség és a kényelem!

Nézzétek meg a galériában Mollyt, Artúrt és Pizsit a téli szerelésükben!

Ocztos Panka többi írását itt találjátok.

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...