_KAP5087

Állatbarát munkahelyek

2014. 12. 12.    --

Az Egyesült Államokban a munkahelyek kb. 20%-a engedi a szőrös barátokat munkába jönni a gazdival. Aligha meglepő módon, legtöbbjük kutya (76%), őket követik a macskák (15%), a többiek pedig olyan kis állatok, mint a hörcsög vagy a hal. (igen, a halak nem szőrösek)

A világ legsikeresebb cégei közül több is örömmel látja vendégül a kedvenceket. Ilyenek például a Google, az Amazon valamint a Ben és Jerry (az Egyesült Államokban nagyon jónevű joghurtcég – a ford.), akik jól ismertek az általuk nyújtott kulturált munkakörülményekről és dolgozóbarát elveikről. Azonban léteznek más kisebb cégek is, amelyek nagyon-nagyon komolyan veszik az állatokat.

Az állatok beengedése jó hatással van a csapatmunkára és a dolgozókra

A Central Michigan Egyetemen Christopher Honts és csapata azt találták, hogy a kutya jelenlétében dolgozó teamek a kölcsönös bizalom, az összetartás és a munkahelyi pozitív légkör kapcsán sokkal jobb eredményt érnek el, mint az olyan munkacsoportok, melyeknek nincs kutya a közelében.

Egy másik vizsgálatban kiderült, a kedvencüket otthon hagyó dolgozók stressz szintje jóval magasabb, mint azoké, akik magukkal vihetik állatukat.

Az alacsonyabb stressz szint pedig alacsonyabb vérnyomást és kevesebb szívpanaszt jelent. Az egészségesebb dolgozók ritkábban maradnak otthon, kevesebbe kerül az egészségbiztosításuk, és jobban teljesítenek a munkahelyükön.

A vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, az állatbarát munkahelyeken dolgozók boldogabbak (ki ne akarna egy cuki kutyát simogatni munka közben), alacsonyabb a stressz szintjük, kreatívabbak, jobban és hatékonyabban dolgoznak együtt.

Úgyhogy ne habozzatok megírni azt a levelet, melyben javasoljátok a munkahelyetek állatbaráttá tételét. Ki tudja, az ötlete megvalósulásával járó jobb teljesítmény talán meghozza a rég áhított fizetésemelést is!

Ki dolgozik állatbarát munkahelyen? Nagyon kíváncsiak vagyunk az itthoni tapasztalatokra.

Az eredeti cikket fordította és szerkesztette Ujvári Viktória.

Fotó: Vedres Hajni

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...