_DSC1183

Vagy mégsem?

Lássuk a kevéssé ismert tényeket:

1. A kutyapiszok NEM jó trágya, tönkreteszi a gyepet! Foltos, elszíneződött, kiégett területek maradnak utána.

2. Amerikában a környezetvédelmi hatóság majd két évtizede a veszélyes szennyezőanyagok közé sorolta a kutyaürüléket (ahova a kemikáliák is tartoznak).

3. Lehet, hogy nem élsz folyó vagy tó közelében, de az esővíz a kertedből a szennyeződést belemossa a csatornába, onnan pedig távoli patakokba, folyókba és a talajvízbe is eljut.

4. Az ürülék számos parazitát és betegséget terjeszt, például: galandférget, orsóférget, szalmonellát. Ugyan a kutyakaki egy idő után eltűnik a kertből, de a paraziták petéi évekig életképesek maradnak. Ezek a peték megfertőzhetnek minket, amikor a kertben mezítláb mászkálunk, játszunk vagy kertészkedünk… igen, akár évekkel az ürülék eltűnése után is.

5. Az állatok ürüléke hemzseg a káros baktériumoktól is (pl. E. Coli és coliform baktériumok), melyek súlyos vese- és emésztőszervi rendellenességeket, valamint görcsöket és hasmenést okoznak az embernél. (Egyetlen gramm ürülékben 23 millió coliform baktérium található!)

6. Az orsóféreg lárvája az emberben vakságot okozhat. Ezen kívül, az emberi szervezetbe bejutva a lárva vándorlásba kezd és megbetegítheti a májat, vesét, tüdőt, vagy akár a szívet és az agyat is. Ha megérintünk bármit, ami ürülékkel érintkezett (és ez leggyakrabban gyerekekkel fordul elő), majd a szánkhoz nyúlunk, megfertőződhetünk.

Ezek után kijelenthetjük, hogy a kutyakakit hiába mossa el az eső, nem tűnik el csak úgy. Ha nem szeded fel a kutyád piszkát, óriási veszélynek teszed ki magadat, a családodat, a többi kutyát és a környező vizeket.

(Magyarországon az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 6. pontja szerint: A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani. A szerk.)

 

Fotó: Sim Műhely

Címkék:

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...