_KAP1793

Apportírozás

2015. 02. 02.    --

Szeretnéd, hogy a te kutyád is visszahozza a labdát? Így taníthatod meg rá!

Lehetőleg kölyökkorban kezdjétek el a gyakorlást! A kölykök szívesen és gyorsan tanulnak. Persze kellő türelemmel, kitartással és sok jutalommal a felnőtt kutyák is taníthatók.

Még mielőtt magát a visszahozást gyakorolnátok, kezdd ezzel:

1. Tanítsd meg a kutyának az ereszd vezényszót! Enélkül nem fogja tudni odaadni neked az elhozott tárgyat. Adj neki egy kis labdát és biztasd, hogy vegye a szájába. Jutalmazd meg, ha sikerült! (Vigyázz, ha túl kicsi a labda, lenyelheti! Legyen akkora, hogy pont meg tudja fogni. Labda vásárlásról bővebben itt olvashattok.)

2. Használd az ereszd parancsot. Hajolj előre és mutass a földre. Jutalmazd meg, ha eleresztette a labdát! Gyakoroljátok az eleresztést rendszeresen.

A visszahozás tanítása:

1. Ejtsd le a labdát vagy játékot a közeledben. Kedvenced valószínűleg a szájába fogja venni, hogy megvizsgálja. (Mi kitapintjuk az új tárgyakat, a kutyák szájba veszik.)

2. Amint a szájába vette a tárgyat, hívd magadhoz. Dicsérd meg, ha odajött a játékkal a szájában!

3. Dobd el a labdát, de ne túl távolra. Ismételd a hozd parancsot és bátorítsd, menjen a labda után. A cél, hogy megtanulja a hozd vezényszót.

4. Dicsérd meg, amikor felveszi a labdát! Aztán hívd vissza: Gyere!

5. A korábban megtanított ereszd paranccsal kérd el a labdát. Csak akkor jutalmazd meg, ha odahozza a labdát ÉS el is ereszti!

6. Minden alkalommal csináljatok 10-15 ismétlést! Naponta többször is gyakoroljatok, így hamar megtanulja majd a visszahozást. Ahogy belejön a feladatba, kezdd váltogatni a tárgyakat, használj például frizbit, labdát, papírrepülőt, bármit. És továbbra se feledkezz meg a jutalomról! (Vigyázz, sose játszatok törékeny vagy szúrós tárggyal!)

7. Legyen az elhozás a mindennapi testmozgás része! Hamarosan már egészen nagy távolságokról is visszahozza a labdát, így pedig mindketten jó sokat mozogtok majd.

Eleinte csak röviden gyakoroljatok, 5 percnél ne többet. A kölykök koncentrálási ideje, csakúgy, mint a gyerekeké, rövid. Csak óvatosan, ne váljon az elhozós játék nyűggé!

 

Fotó: Kálló Péter

 

 

Címkék:

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...