nok.kutya

1. Csökkenti a stresszt

Az emberek kevésbé feszültek egy nehéz feladat elvégzése során, ha velük lehet a kutyájuk. Meglepő módon kutyával nyugodtabbak, mintha a párjuk, egy családtagjuk, vagy egy barátjuk van velük.

2. Csökkenti a vérnyomást

A kisállattartás jó hatással van a vérnyomásra, különösen a magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén. Ha a kutyáddal vagy, mindenképp alacsonyabb a vérnyomásod, mondják a kutatók. A jelenség a stresszel van összefüggésben, ugyanis elvesztheted a munkád, a lakásod, elhagyhat a szerelmed, de a kutyád feltétlen szeretetét soha nem veszítheted el.

3. Csökkenti a fájdalmat

Bármily hihetetlen, a kutya lehet a legjobb fájdalomcsillapító, különösen krónikus fájdalomtól szenvedőknél (pl. migrén vagy ízületi gyulladás). A dolog úgy működik, mint a válium (diazepam), csökkenti a feszültséget. Aki kevésbé feszült, az pedig kevesebb fájdalmat érez. Azt találták, hogy a műtétből lábadozók jelentősen kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, ha velük lehet a kedvencük.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

Az állattartóknak alacsonyabb a koleszterin és triglicerid-szintje, mint a kisállat nélkül élőknek. Ez különösen a férfiakra igaz! Az még nem világos, hogy az ok az állat jelenléte-e vagy a dolog fordított: az egészségesebb életmódot folytató emberekre inkább jellemző az állattartás.

5. A kutya jókedvre derít

Akinek kisállata van, többnyire kevésbé űzött. Több nevetésben van része. És amikor hazaér, sztárként ünnepelik, mintha legalábbis ő lenne George Clooney.

6. Segít barátkozni

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kutyások könnyebben barátkoznak, többet érintkeznek szomszédaikkal (hiszen nagyszerűen lehet beszélgetni kutyasétáltatás közben). Azt a környéket pedig, ahol sok kutya van, az emberek egyértelműen barátságosabbnak találják.

7. Segít elkerülni a stroke-ot

Noha leginkább a kutyák egészségre gyakorolt hatását szokták emlegetni, a macskatartás is hasonló előnyökkel jár. 30%-kal kevesebb az esélye a szívrohamra, akinek macskája van, és 40%-kal kevesebb a stroke-ra (agyvérzés). Ráadásul a szívroham utáni gyógyulást is elősegítik a kisállatok. Szívroham után egy évvel a kutyások jóval nagyobb eséllyel vannak életben, mint a kutyátlanok.

8. A cukorbetegeknél jelzik a vércukorszint leesését

A cukorbetegekkel élő kisállatok, leginkább a kutyák, de a macskák, nyulak, sőt madarak viselkedése is megváltozik, amikor gazdájuk vércukorszintje csökken. A kedvencek valószínűleg a gazda testében lezajló kémiai változásokra reagálnak. Amerikában már léteznek olyan intézmények, ahol cukorbetegek számára képeznek ki kutyákat társnak és segítőnek.

9. Segít megelőzni az allergiát és jó hatással van az immunrendszerre

Egy tanulmány azt találta, hogy az állattal együtt élő 5-7 évesek évente 3 héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából vagy óvodából betegség miatt. Minél több állat van otthon, annál kevesebb esélye van a gyereknek, hogy felnőtt korában allergiás lesz. Sajnos felnőtt korban már nem működik ez a megelőző hatás.

10. Érzelmileg fejleszti a gyerekeket

Az a gyerek, aki egy kutyához vagy macskához kötődik, gazdagabban tudja kifejezni magát és könnyebben alakít ki kapcsolatot másokkal. Az ADHD-s (hiperaktív) gyerekeknek az állattartás egy kiszámítható napirenden keresztül segít megtanulni a koncentrálást. Az autista gyerekekre pedig megnyugtató hatással van egy állat ölelése, simogatása.

Fotó: Valter Viktor

 

 

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...