Tudtad, hogy az I. világháborúban rengeteg kutya szolgált a fronton?

1918-ra Anglia és szövetségesei oldalán húszezer kutya vett részt a harcokban.

Különösen szívszorító, hogy nem csak külön erre a célra tenyésztett kutyákról és menhelyről elhozott ebekről volt szó, hanem rengeteg családi kutya is elkísérte a seregbe indulót. Alapos kiképzés után az ebek, többek között, az alábbi munkákat látták el igen lelkiismeretesen és odaadóan: az ellenség jelenlétét már nagy távolságból hangtalanul jelezték a felderítő kutyák, a hírvivő kutyák a frontvonalak közötti senki földjén, szögesdrótok alatt átbújva vitték az üzeneteket, valamint sok-sok állat vett részt a súlyos felszerelés nehéz terepen való húzásában.

Egyik legnehezebb és talán legszebb feladatuk a sebesültek és haldoklók felkutatása volt a harcmezőn. Ezek az ebek kötszert és gyógyszert tartalmazó kis hátizsákot vittek. Ha sérültet találtak, az jó esetben el tudta magát látni a kötszerrel, és jobb esélyekkel várhatta az orvost. Amikor pedig haldoklóra bukkantak, mellé bújtak és segítettek neki elviselni az utolsó nehéz órákat vagy perceket.

Bármilyen feladatot is láttak el, kedvességükkel és odaadásukkal vigaszt nyújtottak, és segítették felidézni az otthon melegét az elhúzódó háborúban, a lövészárkokban tengődő katonáknak.

Fotó: Fortepan Kafka Éva 1916., Komlós Péter 1914., Kurutz Márton 1917., 1918., 1918.

Címkék: , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...