face_DSC9639

Nyüszít, de miért?

2015. 02. 07.    --

Minden kutya nyüszít néha, és bármilyen kellemetlen is hallgatni, nem a bosszantásunkra teszi, hanem valamilyen szükségletét jelzi így. Lássuk, mik lehetnek a nyüszítés főbb okai:

Fizikai okok

A legvalószínűbb testi oka a sírásnak az, hogy ki kell mennie kedvencednek. Ahogy egyre erősebb az inger, egyre zaklatottabb lesz, mert utálja összepiszkítani a helyét. Lehet, hogy az ajtót is kaparni kezdi, vagy bököd az orrával. Ilyenkor ne késlekedj levinni őt, különösen ha a szobatisztaság elsajátításának elején jártok.

Ha azonban váratlanul és minden látható ok nélkül egyszer csak nyüszíteni kezd az eb, az első dolgunk legyen megbizonyosodni róla, hogy nem fáj-e valamije. Különösen figyeljünk oda, ha lefekszik, nem reagál a szólításra, csak nyüszít. Ilyenkor inkább mutassuk meg őt állatorvosnak!

Érzelmi és mentális okok

Lehet, hogy valamilyen érzelmét kommunikálja feléd a nyüszítéssel. Talán izgatott, ideges, frusztrált vagy fél. Testnyelvének megfigyelésével eldöntheted, hogy ezek közül melyik a helyzet. Mielőtt reagálnál, mindig várd meg, hogy egy kicsit megnyugodjon, különben csak azt tanulja meg, hogy nyüszítéssel mindent azonnal elérhet.

Az is elképzelhető, hogy haragszol rá valamiért, ő pedig ki akar békülni veled. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy egy-két halk szóval nyugtázod a dolgot, esetleg kicsit megsimogatod, majd elsétálsz. Ebből tudni fogja, hogy megbocsátottál.

Előfordulhat, hogy örömében vonyít, amikor hazaérkezel. Talán közben fel is ugrál rád, vagy rohangál körülötted. Ragadd meg a kiváló alkalmat, hogy gyakorold a lenyugtatást: ne beszélj hozzá, ne érintsd meg, ne is nézz a szemébe, amíg le nem csillapodik.

A felugrálásról már írtunk korábban.

Fotó: Sim Műhely

 

12 hozzászólás

  • Paulovics Nikoletta szerint:

    Sziasztok. Az én kutyàm egy hete kezdte a nyüszítést. Főleg éjjel csinálja. Az ablakom alà jön és ott nyüszit. Ha ki megyek hozzà abba hagyja de ahogy be jövök le feküdni újra kezdi. Volt még egy kutyusunk aki meg halt egy hónapja de a nyüszités csak egy hete kezdte. Kicsi kora óta velünk van most lesz egy éves de eddig nem csinálta. Miért lehet?

  • Sándor Józsefné szerint:

    Az én kutyusom 4-5 napja furcsán viselkedik.2 éves nagyon okos szófogadó de elkezdett sírni, össze szedi a játékát egy helyre és valamelyiket mindig a szájában tartja és nyüszítve néz rám .Egész nap nem eszik nem iszik csak ezt az érthetetlen dolgot csinálja.Kertes házban lakunk és meg van a lehetősége a szabadságra. Érthetetlen amit tesz. Valaki ismeri ezt a helyzetet?

    • Kovács Andi szerint:

      Kedves Sándor Józsefné!
      Az én kutyámmal most ugyan ez van, esetleg kiderült, hogy az Öné miért csinálta?
      Köszönöm válaszát!
      Kovács Andi

    • Szandi szerint:

      Szia! Az én kutyusom is ugyan ezt csinálja. Találtatok rá megoldást?

    • Spak Mónika szerint:

      Kedves Sándor Józsefné! Azt szeretném megkérdezni, mi lett a kutyussal?
      A mi kutyánk most csinálja ezt, aludni se lehet tőle, annyira nyüszít, ha kimegyek se hagyja abba, egy olyan labda van a szájában, amivel amúgy ritkán játszik. Két éves erdélyi kopó. Elkezdtem neten utána olvasni , akkor láttam az írását, gondoltam megkérdezem mi lett…
      Mónika

  • TF szerint:

    Nekemis furan viselkedik a kutyam pont mint az elottem szolonak, esetleg tudja valaki mi lehet????

  • Buday Ferenc szerint:

    Nekem ma kezdett el minden ok nelkul nyusziteni! Egy eve nalunk van a kizya es eddig nagyon okos volt semmi nyiszoges vagy ugatas. Most nyugtalan…es engem is azza tesz…mert jelez valamit. Csak azt nem tudom h mit!

  • Farkas Attila szerint:

    Szia !
    Az én kutyám( németjuhász szuka)
    Most veszítette el párját :( .
    És tényleg nagyon megváltozott szomorú nem eszik alig alig..
    Oda mentem hozzá vígaztalni simogatni ès el kezdett sírne,de ugy mint egy ember nagy levegő vétellel nyitott szájjal ès bőgött én ilyet még nem lattam elvileg nem sírhat egy kutya de èn ebben nem hiszek .. hiszen a saját szememmel tapasztaltam sajnos ..
    Mit tudnák csinalni hogy ne legyen ilyen bánatos attól félek ő is meg hal bánatában :( es ezt en nem akarom !

  • Barbi szerint:

    Sziasztok. Két hónapja vettem magamhoz a kutyámat,a volt gazdája megvált tőle “helyhiány” miatt.. eddig a zárt teraszon tartottuk pár napja azonban már az udvaron van. Hatalmas kutya ol,bélelt és a parnacskaja és plüss állat is kint van neki,maga a kutya ol is zárt helyen van.. (egyáltalán nem megy bele) egész éjjel vonyit,ha kimegyek abbahagyja,majd ha be jövök újra kezdi. Ha elmegyek itthonról is végig vonyit. Nem tudom már mit tegyek.valaki valami ötlet? Tanács? (5 éves spabiel)

  • Teknős Klaudia szerint:

    Sziasztok! Az én kutyám Goldenretriever és tegnap kezdtett el sokat nyüszíteni de kb minden 20 percben,9 éve velünk lakik és eddig még nem csinálta ezt! Nem nagyon értem hogy mostanában miért nyüszít ennyit! De kezdek megijedni!🥺❤😥

  • Atzberger Erika szerint:

    Sziasztok, ma este lefekvéskor a pici kutyám elkezdett nyüszíteni majd irdatlan mennyiséget kakilt! Ma délután kozmetikába voltunk. Nagyon izgulok félek nehogy komolyabb baj legyen!
    Segítség!

  • Balla Ilona szerint:

    Sziasztok!Nagytestű berni puli keverék kutyám elkezdett tegnap este óta nyüszíkölni,vonyìķolni is rá zendítenek a fiával!Zihál 10 é ves,jó erőben van,gyomra fájhat valamitől rossz megérzès jut eszembe,hogy valamit érez????Találkoztatok hasonlóval???

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...