IMG_6005

Tesztfelhívás

2015. 02. 10.    --

Az ELTE Etológia Tanszéken olyan gazdik jelentkezését várják, akiknek kutyája gyakran nyüszít, ha magára hagyják. A felhívás így szól:

Kutyák hangadási szokásainak vizsgálata szeparáció során

Ilyen kutyák jelentkezését várjuk:

1 éves vagy annál idősebb kutyákat, akik szeparáció során gyakran nyüszítenek és legalább 3 hónapja együtt élnek a gazdával.

A teszt hossza: kutyánként összesen 30 – 40 perc

A teszthez szükséges előkészület: 2 online kérdőív kitöltése a kutya hangadási szokásairól és szeparációs viselkedéséről

Teszt lehetséges időpontja: Előzetes egyeztetés után az adott időpontban, hét közben vagy akár hétvégén.

Érdeklődni, jelentkezni: marxandras@gmail.com

Ebben a tesztben azt vizsgáljuk, hogy a kutyák milyen hangokat adnak ki, mikor a gazdájuk egyedül hagyja őket egy számukra ismeretlen helyen. Először a tanszéki laborban, majd a TTK épületei között az udvaron kikötve kell a gazdáknak magukra hagyni őket, miközben mi hang és videó felvételt csinálunk a kutya viselkedéséről.

A célunk megállapítani, hogy van-e olyan hangtani tulajdonsága a kutyák szeparáció alatt kiadott hangjainak, amiből megállapítható, hogy mekkora
stresszt okoz bennük, ha a gazdájuk egyedül hagyja őket. Emellett DNS mintát is veszünk a kutyáktól, hogy a hangadásuk genetikai hátterét is fel tudjuk tárni. Fontos, hogy a gazda ismerje a kutyáját és kötődjenek egymáshoz ezért feltétel az, hogy már legalább egy pár hónapja együtt éljenek. Reméljük amellett, hogy segíti a munkánkat, még érdekesnek is fogja találni, hogyan viselkedik a kutyája, amikor Ön nincs a közelében.

Marx András, Faragó Tamás

Fotó: Kálló Péter

 

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...