csordas8

A kutyavállalás felelősségteljes döntés, ezért mindenképp gondoljuk át jó alaposan, és mérlegeljünk! Jó, ha számba vesszük a kutyatartás költségeit is, ami nem elhanyagolható tényező.

Anyagi helyzet

A költségvetésünk az egyik legfontosabb tényező. Gondoljuk át reálisan, belefér-e egy kutya. Érdemes kiszámolnunk, hogy az általunk kiszemelt eb kb. mennyit eszik havonta. Fontos, hogy jó minőségű tápot, eledelt adjunk neki, mert ez az egyik legmeghatározóbb az egészsége szempontjából. Ha rossz minőségű ételt eszik, a kutyus beteg lesz, ami még többe kerül, mint ha jó tápot evett volna.

Az éves egészségügyi költségekkel is muszáj számolnunk. Kötelező oltások, nem kötelező, de javasolt oltások, bolhanyakörv, esetleges megbetegedések.

Az általános felszerelés is pénzbe kerül: etető tál, póráz, nyakörv, szájkosár, szállítótáska, stb.

Egy nagy kutya többe kerül, mint egy kicsi. Ez sajnos így működik, és ezt is érdemes mérlegelni választás előtt.

Nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk a kiszemelt kutyával kapcsolatos várható megbetegedésekkel. Egy fajtatiszta kutyának általában sokkal nagyobb az esélye bizonyos betegségekre. Léteznek a fajtára jellemző betegségek, sőt kistestűekre és nagytestűekre jellemző betegségek is. Fajtájuk, méretük árulkodik a várható élettartamról is! Érdemes megkérdezni, hogy a kiskutya szüleinek, nagyszüleinek milyen betegségei voltak, milyen örökletes tényezőkkel kell számolnunk.

Lényeges a tisztánlátás, mert bármilyen „komoly betegségben” szenvedő kutyát be lehet fogadni, de pontosan legyünk tisztában azzal, hogy mit vállalunk. Ha nekünk a feladat nagyon megterhelő, és nem okoz elég örömöt és boldogságot, akkor az a kutyának is egy szenvedés lesz. A kutya mind időben, mind pénzben komoly vállalást jelent, akkor is, ha egészséges, és akkor meg pláne, ha beteg.

Fel kell készülnünk némi pénzbeli megtakarítással is, ha bármi történik a kutyával, legyen miből fizetni az esetleges kezelést, műtétet. Jó megoldást nyújthat a kutyabiztosítás is.

Ha problémák adódnak a viselkedésével, vagy egyszerűen csak szeretném fejleszteni, van-e időm és pénzem, hogy kutyakiképzőhöz járjunk?

Idő

Fontos azt is jó előre mérlegelnünk, hogy mennyi szabadidővel rendelkezünk? Itt ne csak arra gondoljunk, hogy le tudom-e vinni a kedvencemet napi háromszor sétálni, hanem arra is, hogy ezek a séták mennyire kiadósak. Hányszor tudok elmenni vele kirándulni hétvégén? Hányszor tudunk elmenni a legközelebbi futtatóba legalább egy fél órára? Ha nem tudunk eleget sétálni, tudok-e mellé kutyasétáltatót fogadni?

A fenti szempontokat őszintén, reálisan és felelősségteljesen gondoljuk át, mielőtt meghozzuk a döntést, ami akár 10-15 évre befolyásolja az egész életünket. Ha nem tudunk eleget és megfelelően foglalkozni a kutyánkkal, az mindannyiunknak szenvedést jelent majd.

Fotó: Csordás Zoltán

 

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...