tappancs.mancs

A kutyák mancsa

Írtunk már a kutyák füléről, orráról, most ismerkedjünk meg közelebbről a mancsokkal! Ugye már ránézésre is különösek, csodálatosak? Vajon mindent tudunk már róluk?

A kutyakabát nagyon elterjedt, de kutyacipőt nem adunk az ebekre, bármilyen hideg is van. Ennek két oka van: a kutyák talppárnái igen vastagok, jól védik a láb többi részét a hidegtől. Ráadásul a mancspárnákban az artériás és a vénás erek egymás közelében helyezkednek el, így folyamatos hőcsere jön létre a talpban és a lehűlt vér mindig újra fel tud melegedni.

Bármily meglepő, a kutyáknak izzadságmirigyeik vannak a talpukban! Az izzadság védi a talppárnákat a kiszáradástól, nyáron pedig a túlhevüléstől. (Leginkább a számukra ideális körülmények között, az aszfalt nem tartozik ezek közé!)

Ha kutyádnak úszóhártyája van, valószínűleg szereti a vizet és jól úszik. Többek közt ezekre a fajtákra jellemző az úszóhártya: labrador, leonbergi juhász, újfundlandi, ír vízispániel.

A farkaskarom valószínűleg elcsökevényesedett hüvelykujj. A mellső mancsokon sokkal gyakoribb, és itt izmok és inak húzódnak benne. A hátsó lábakon nincs bennük izom vagy ín, és gyakran le is operáltatják őket, mert könnyen beleakadhatnak valamibe és megsérülhetnek. Ritkán találkozhatunk többszörös farkaskarommal is.

A kutyák körme a városban jól kopik a betonon, de a folyamatosan puha talajon szaladgáló ebek körme túl hosszúra nőhet. Körülbelül 8 hetenként ellenőrizzük a körmök hosszát, és a vágást inkább bízzuk állatorvosra vagy kutyakozmetikusra, mert könnyen belevághatunk a bennük húzódó erekbe!

A kutyák mancsa csodálatos találmány, de azért nem városra tervezték! Télen a só kimarhatja őket, nyáron pedig a forró aszfalttól apró repedések keletkezhetnek rajtuk. Ezek megelőzésére speciális krémet használhatunk. Kérdezzük meg az állatorvost vagy a kutyakozmetikust, hogy mit ajánl!

Sajnos néha kavics, toklász vagy más szúrós növény szorulhat a talppárnák közé. Ezért érdemes rendszeresen kivágni a szőrt a talppárnák körül, és gyakran ellenőrizni, nem került-e valami közéjük.

És végül: tanítsuk meg a kutyát pacsit adni, mert az annyira helyes!

Fotó: Vedres Hajni

Címkék: , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...