slide4

Természetesen igen, bizonyos korlátokon belül.

A kutya viselkedése folyamatosan változik, annak hatására, hogy milyen külső ingerek érik az életben. A menhelyről elhozott kutyák többsége az új gazdinál, az első pár hónap alatt, elég komoly változáson megy keresztül. Egyre jobb lesz a kedvük, elkezdenek kötődni az új családjukhoz, biztonságban érzik magukat, és ennek hatására még a félősebb kutyák is elkezdenek megnyílni, megnyugodni.

Nap, mint nap rengeteg külső tényező van hatással a viselkedésükre. Például, hogy mennyit mozognak, mennyire fáradnak el. Ha egy kutya energiája nincs levezetve, az negatív változásokhoz vezethet, feszültebb lesz és otthon keres rá megoldást, hogy energiatöbbletét csillapítsa – például szétrágja kedvenc díszpárnánkat.

Sokan azt gondolják, hogy ha egy kutya már idősebb, akkor már semmi értelme kutyaiskolába vinni, vagy kiképzőt fogadni, mert már úgysem változik. Ez nem így van, de azt minden gazdinak tudnia kell, hogy a változáshoz ő is kell! Ha mi nem változtatunk, a kutya sem fog változtatni. A kutyák viselkedésének nagy része nem függetleníthető a gazdájától, családjától és környezetétől. Minden őt körülvevő dologra, történésre reagál, akárcsak az emberek.

Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy 180 fokos változásokra ne számítsunk. Ahogy az emberek sem, ők sem tudnak kibújni a bőrükből. Egy nagy mozgásigényű, játékos, aktív kutyából nem lesz otthonülő, szelíd, szende állat. A mentett, korábban bántalmazott kutyusoknál bizonyos módszerekkel tudjuk oldani a félelmet, élhetőbbé tehetjük számukra a mindennapokat, de könnyen előfordulhat, hogy még így is félősek maradnak. Minden kutya más és más személyiség, de ettől lesznek egyediek és megkülönböztethetetlenek.

Fotó: Kiss Csanád

 

 

Címkék:

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...