Hétköznapi járókelők válhatnak mindennapi hősökké a Vigyél Haza Alapítvány szervezésében megvalósuló mikrochipleolvasó hálózat telepítése révén. Budapesten 25 kutyabarát vendéglátóhely helyez ki chipleolvasókat. A kóbor állatok mielőbbi hazajutását önkéntes állatorvosok szakmai segítsége és a Telenor Hipernet hálózata támogatja.

A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és közülük több mint százezer kóborol az utcákon. Az elveszett kedvencek megtalálásának esélye annál nagyobb, minél gyorsabban jön a segítség.

Sokan segítenének egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóbor állatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelentett, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan volt. Megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, akik egyébként is szívesen látják a kutyás vendégeket, és most arra is vállalkoztak, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány által kihelyezett mikrochip leolvasókat. Az akcióban részt vevő éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson.

Az önkéntes állatorvosok folyamatos, internetes elérésében a Telenor nyújt segítséget. A telekommunikációs vállalat az önkéntesek munkáját korlátlan Hipernet eléréssel, az LG Magyarország pedig táblagépekkel támogatja. Amennyiben a megtalált kutyában nincsen mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és az állat gazdához kerüléséről.

Az alapítvány szeretné lefedni Budapest egész területét, május végéig 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó, ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is. Az alkalmazás bevezetése óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben. A Vigyél haza Alapítvány az 1%-os adófelajánlásokból a jövőben a rendszer továbbfejlesztésén is dolgozik.

A Kutyakereső alkalmazás segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak jelezheted, ha kóbor kutyát látsz. Megtalálhatod elveszett kutyádat, vagy gazdira váró kutyák között kereshetsz, ha örökbe szeretnél fogadni egy árva állatot. Ha feltöltöd a kutyád adatait és elkóborolna, két kilométeres körzetben egy mozdulattal értesítheted az alkalmazást használó állatbarátokat, hogy segítsenek kedvenced megkeresésében. Megnézheted azt is, hogy a közeledben hol találsz állatvédő szervezetet.

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről.
Az alkalmazás elérhető interneten is.

 

Címkék: , , , , , , ,

1 hozzászólás

  • smil istvan szerint:

    Jó ötletnek tartom!!! De miért nem csinálnak egy olyan applikációt (Android,Ios,Windows Phone)-ra ami le tudja olvasni a csipeket? Az is hasznos lenne!!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...