fogak

Fogas kérdések

2015. 04. 21.    --

Hány foga van egy kölyöknek és hány egy felnőtt kutyának? Mit jelent, ha a kutyának rossz szagú a lehelete? Veszélyes-e a fogkő? Honnan lehet tudni, hogy a kutyának fáj a foga? Baj-e, ha a kutya foga kopik? Kilukadhat-e az ebek foga? A kutya fogának mosása egy idétlen ötlet, vagy tényleg szükség van rá? Ha te se tudod a választ ezekre a fogas kérdésekre, az alábbi 10 pont a segítségedre lehet!

1. A kölyköknek 28 tejfoga, a felnőtteknek 42 csontfoga van, 20 a felső és 22 az alsó állkapocsban.

2. A tűéles tejfogak négy–hathetesen bújnak ki, és héthónapos korra teljesen lecserélődnek. Előfordulhat, hogy egy tejfog héthónapos kor után is a szájban marad, ilyenkor forduljunk orvoshoz, mert ez gondokat okozhat!

3. A kutyáknál, és általában a húsevőknél, nem alakul ki fogszuvasodás, mert a szájukban lévő lúgos közeg kedvezőtlen a szuvasodást kiváltó baktériumok elszaporodásához.

4. A kutyáknál sajnos nagyon gyakoriak az ínybetegségek, ezért kölyökkorától kezdve rendszeresen ellenőriznünk kell az eb száját és fogait. Tanítsd meg őt, hogy hagyja a száját kinyitni, erre egy fogak közé szorult fadarab eltávolítása, és az esetleges gyógyszer vagy vitaminbeadás miatt is szükség lesz. Utána ne felejtsd őt valamilyen egészséges falattal megjutalmazni!

5. Az ínybetegségeket a baktériumokból álló foglepedék ásványosodásának eredményeként kialakuló fogkő, illetve az amiatt keletkező gyulladás okozza. A sok-sok rágás és a száraztáp etetése elősegíti a fog öntisztulását. A pépes eleség etetése és a nassolás (vigyázat, sok jutalomfalat tartalmaz cukrot!) növeli a lepedék és a fogkő kialakulásának kockázatát.

6. A baktériumok akár a foggyökérig, sőt a vérkeringésbe is eljuthatnak, ezáltal károsíthatják a belső szerveket. A rossz lehelet kizárólag a kölykök fogváltása idején normális, egyéb esetekben a kezdeti ínygyulladás jele lehet!

7. Verekedés közben előfordulhat, hogy letörik kutyánk szemfoga. Ilyenkor megnyílhat a fogbél ürege és fogbélgyulladás alakulhat ki. Mutassuk meg őt rögtön az orvosnak! A fogak kopása normális jelenség, és általában nem okoz gondot. Ha az eb azonban rendszeresen köveket rágcsál, a kopás veszélyes mértéket ölthet. Ne engedjük meg a kavicsrágcsálást!

8. Bármily meglepő, a kutyák fogfájását többnyire nem lehet észrevenni. Az ebek ösztönösen titkolják fájdalmaikat, náluk a fájdalom kimutatása a gyengeség jele. Ez azt jelenti, hogy amikor nem tudja az állat eltitkolni fájdalmát, addigra már nagy a baj. Félévente ellenőriztessük fogait orvossal és ha kell, évente szedessük le a fogkövet!

9. Előrehaladott fog-és ínybajok tünetei: vérzés, nyüszítés evéskor vagy játszás közben, rossz lehelet, kilazult fog, púpok a szájüregben, véres nyálzás, féloldalas rágás. Ha ilyesmit észlelünk, ne gondoljuk, hogy az eb egyszerűen öregszik, vigyük őt azonnal orvoshoz!

10. És végül: valóban nagyon jót teszünk azzal, ha rendszeresen mossuk a kutya fogait! Állatkereskedésben kapható kutyafogkrém és fogkefe, viszont az embereknek szánt termékek veszélyesek lehetnek a kutyára, ne használjuk őket! Fokozatosan és lehetőleg nagyon korán szoktassuk őt a fogmosáshoz. Heti többszöri fogmosással megelőzhetjük a veszélyes lepedék kialakulását. Adjunk még rendszeresen rágnivalót, pl. műcsontot (az igaziak veszélyesek, mert szilánkosra törhetnek). A nagyobb állatkereskedésekben pedig akár fogkőmegelőző tápot is vehetünk barátunknak.

Ha követjük a fenti 10 pontot, és tényleg soha, de soha nem adunk neki cukros ételt vagy jutalomfalatot, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig élvezhetjük kis társunk ragyogó mosolyát és az azzal párosuló kirobbanó egészségét!

A kutya füléről, orráról is olvashattok érdekes és fontos információkat!

 

Fotó: Sim Műhely

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...