kolyok

Ha városban lakunk és nincs kertünk, legbiztonságosabb egy kutyafuttatóban elengedni a kölyökkutyát egy kis szaladgálásra. Hiszen ő még nem biztos, hogy visszajön, amikor hívjuk, kiszaladhat az úttestre, vagy egy szokatlan zajtól megijedve világgá futhat. Igen ám, de mi lesz, ha a nagyok bántják? Persze megpróbálhatjuk elkerülni a többieket, és kora hajnalban vagy késő éjjel menni a futtatóba, de nem biztos, hogy ezzel jól járunk. Ugyanis elengedhetetlen, hogy kölykünk elsajátítsa a kutyák közötti kommunikáció alapvető szabályait, és ezt csakis fajtársaival játszva teheti meg. Másként lehet, hogy sosem lesz képes a többi kutyával boldogan játszani, szaladgálni és közben jólesően lefáradni.

Lássuk, mire kell odafigyelni a futtatóban!

1. A felnőtt kutyák kommunikációjának szabályai vannak. Ezeket a kölykök még nem ismerik. A felnőttek morgással figyelmeztetik a kicsiket, ha azok bosszantóan viselkednek. Ha a kölyök nem veszi az üzenetet, rá is acsarkodnak. A felnőttek általában elnézőek a kicsikkel, csak figyelmeztetik őket, és szinte soha nem bántják. (Mégis fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsuk a kölyköt! Kivételek sajnos léteznek!)

2. Előfordul, hogy egy felnőtt eb felborítja a kicsit, vagy ráteszi a mancsát. Ez is normális, amennyiben rövid ideig tart. A játék hevében szerzett egy-egy pici karcolás ritkán előfordulhat, de kutyánk semmi esetre sem kaphat sebet, vagy sebezhet meg más kutyát!

3. A tanulás része, hogy egy kölyök párzási mozdulatokat tesz, rámászik egy másik kutyára, vadászatot játszik, gyakorolja a dominanciát és a megadást. Ezek miatt nem kell aggódni vagy megszidni az ebet.

4. A kutyák játék közben cserélgetik a szerepeket, mindig más az üldöző és az üldözött, néha felül van a kutyánk, néha alul. Azonban ha mindig a mi kutyánkat kergetik, avatkozzunk közbe!

5. Amikor a kutyák játszanak, a kölyök felvonyítása azt jelenti: kérlek, hagyj, ez rossz nekem! Erre a hangra a jól szocializált felnőttek elengedik őt, és hátrább lépnek. Ha nem, azonnal lépjünk közbe!

6. Az öreg kutyák többnyire már egyáltalán nem akarnak kölykökkel foglalkozni, őket inkább kerüljük el!

7. A kölykök egy idő után elfáradnak. Akármilyen vidáman játszott egy ideig, bármikor besokallhat. Ha kezd agresszívan viselkedni, nem tud leállni, próbál elbújni a lábaink közé, vagy sír, biztos, hogy elég volt neki a játékból. Ilyenkor ideje hazamenni, pihenni!

8. Figyeljük meg alaposan kedvencünket: tudnunk kell, hogy mikor érzi jól magát, mikor fél, mikor fáradt el, és mikor nem játékból morog, hanem tényleg fenyeget. Tanítsuk meg családtagjainkat is arra, hogy felismerjék ezeket a jeleket. Azonnal avatkozzunk közbe, ha valami aggasztó dolgot látunk. Néha elég az ebnek néhány perc pihenő, hogy lehiggadjon, máskor pedig inkább haza kell vinni.

9. Ha be kell avatkoznunk, legyünk nagyon óvatosak! Hevesen játszó kutyák teljesen véletlenül is megharaphatnak. Egyes szakértők azt javasolják, ne nyúljunk közéjük, inkább legyen nálunk egy kis hideg víz, mellyel lehűthetjük a kedélyeket. A gyerekeknek is meg kell tanítanunk, hogy tilos játszó kutyák közé nyúlni!

10. Abban az esetben, ha bármilyen furcsa dolgot látunk a többi kutyával való ismerkedés során pl. túl félénk kedvencünk, mondjuk, be se akar menni a futtatóba, vagy túl agresszív és folyton bajba keveredik, valószínű, hogy szakember segítségére van szükség a további gondok elkerülésére. Forduljunk tapasztalt kutyakiképzőhöz!

Fotó: Sim Műhely

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...