menhely2

Amikor elmesélem más gazdáknak, hogy mindkét kutyámat menhelyről választottam, nagyon sokan meglepődnek.

Számtalan fura tévhitet hallok folyamatosan a menhelyes kutyákkal kapcsolatban: sokan úgy hiszik, óriásiak a különbségek a “normális” és a menhelyet is megjárt ebek között.
Ez azonban nagy tévedés!

Leggyakoribb tévhitek:

1. A menhelyen nincsenek fajtatiszta kutyák

A menhelyen olyan ebek kapnak menedéket, akik az utcákon kallódnak árván, gazdátlanul, ezek között rengeteg fajtatiszta is található. Az emberek sajnos tőlük és a keverék kutyusuktól is ugyanúgy megszabadulnak, az egyetlen különbség, hogy a fajtatiszták talán hamarabb találnak új gazdára. (A fajtatiszta kutyák semmivel sem jobbak a keverékeknél!)

2. A menhelyes kutyák nem szépek

Sokan gondolják, hogy a menhelyes kutyák csúnyák és visszataszítóak, függetlenül attól, hogy fajtatiszták, vagy sem. Gyönyörű keverék kutyusok is találhatók a menhelyeken, de a szépség egyébként is szubjektív, így egészen biztos, hogy mindenki találna a menhelyen olyan négylábút, akit szépnek lát.

3. A menhelyes kutyák sérültek

Nem minden kutya sérült a menhelyeken. Rengeteg az alig pár hetes kölyökkutya is, akiktől szinte azonnal a születésük után megszabadul a gazdájuk. Őket általában nem bántalmazták, egyszerűen csak egy dobozban kirakták őket.

A kóbor ebek között is sok az olyan, akivel nem történt komolyabb trauma, azon kívül, hogy nem mindig volt mit ennie, és fázott a hidegben. Sok függ a szerencsétől: mennyi ideig kóborolt, milyen volt az időjárás, milyen környékeken járt, milyen az ellenálló képessége, stb.

A kutyák többsége, ha bekerül egy szerető és biztonságos családba, ahol jól bánnak vele, körülbelül egy hónap után már megnyugszik, és kezd feloldódni. Minél több idő telik el, annál jobban lesz, egyre boldogabban érzi magát.

Természetesen arra is fel kell készülnünk, hogy a menhelyről választott kutya sérült, de ez nem megoldhatatlan problémát jelent, hanem azt, hogy kicsivel több odafigyelést, törődést, foglalkozást igényel.

Fotó: Kálló Péter

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...