nyar

Végre itt van a nagy pancsolások, az árnyékban elszürcsölt sörök és narancslék, a hosszú bársonyos esték ideje! Az évnek ebben a szakában egészségesebbek és boldogabbak vagyunk, mint máskor. De ugye nem felejtkeztünk meg kedvencünkről sem?! Fussuk át még egyszer, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy ő is igazán boldog és egészséges legyen ezen a nyáron!

1. Szúnyog, kullancs, bolha

A kullancsot és a bolhát már ismerjük, és leginkább a korábban ritka, de mára egyre gyakoribb szívféregtől kell tartanunk. Szúnyogcsípéssel terjed, a megszokott negyedéves féreghajtás nem használ ellene, és kutyánk elpusztulhat tőle. Feltétlenül használjunk parazita elleni nyakörvet vagy spot on cseppeket a bundára!

2. Kiszáradás

Mindig legyen a kutyának elegendő ivóvize! A tálat a kertben árnyékos helyre helyezzük el, és gondoskodjunk róla, hogy ne tudja kiborítani. A finomságokat, játékokat rejtő jeges nyalóka nagyszerű elfoglaltság és hűsítő az ebnek! Vigyázat, a városi szökőkutak vize vegyszeres és fertőzött lehet, ezekből ne itassunk!

3. Hőguta

Semmiképp se hagyjuk a kutyát az autóban! Hiába hagyjuk az ablakot résnyire letekerve, az autó belseje rövid idő alatt életveszélyesen felhevülhet. Figyeljünk oda, hogy a kertben mindig legyen árnyékos helye, ha tehetjük, kint vizezzük be a bundáját. Lakásban használhatunk speciális hűtő fekhelyet, illetve sétánál hűtőmellényt.

4. Toklász

Nagyon veszélyes lehet! Ne sétáltassuk a kutyát elhanyagolt, gazos helyen, a kertünkben irtsuk a gyomokat, és séta után nézzük át az állatot! Különösen figyeljünk a mancsok közötti részekre, fülekre. Nyírjuk rövidre a szőrt a tappancsokon és a füleken.

5. Tappancs berepedezés

A városban nagyon hamar felforrósodik az aszfalt, amit mi talán észre sem vesszünk, hiszen szandál védi a lábunkat. A kutyák tappancsán viszont apró, láthatatlan repedések keletkezhetnek, melyek könnyen begyulladnak és elfertőződnek. Akár komoly égési sérüléseket is szenvedhet az eb. Ha nem tudjuk az aszfaltozott utakat elkerülni, vegyünk tappancsvédő krémet és használjuk minden séta előtt.

6. Mozgáshiány

Akármilyen meleg van, a kutyának (és a gazdinak) akkor is szüksége van elegendő testmozgásra. Nem gond, ha napközben csak pisiltetni szaladunk le, de korán reggel és este feltétlenül meg kell futtatni rendesen a kutyát.

7. Elveszés

Akár magunkkal visszük nyaralni a kutyát, akár otthon hagyjuk és egy ismerősre bízzuk, gondoskodjunk arról, hogy ne csak chip legyen benne, hanem egy kis biléta is lógjon állandóan a nyakában. Ismeretlen helyen, vagy nem a megszokott gazdival, könnyebben elvész a kutya és sajnos nem mindenki tudja, hogy a talált kutyában a chipet kell megnézetni. A biléta készíttetés pedig nem túl drága, és a nagyobb állatáruházakban akár mi magunk pár perc alatt megtervezhetjük, és egy gép azonnal el is készíti. Jó móka!

 

Fotó: Sim Műhely

 

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...