kutya.szivfergesseg

A szúnyogok mindig sok kellemetlenséget okoztak nekünk, embereknek, de hogy nem csak kellemetlenséget, hanem halálos kórt is terjeszthetnek házi kedvenceink körében, ezt csak az utóbbi években tapasztalhattuk meg. A szívférgesség és a bőrférgesség sajnos megjelent és elterjedt Magyarországon is.

Budapesten tartották külföldi és magyar állatorvosok, szakértők részvételével a Bayer Dirofilaria Nap konferenciát, ahol Dr. Aladics Balázzsal, a Bayer Hungária Kft. értékesítési és marketing igazgatójával beszélgettünk.

Kutyatár: A kutyatulajdonosok körében jól ismert betegség a szívférgesség?

Dr. Aladics Balázs: Sajnos, nem olyan szinten ismert a tulajdonosok körében, amilyen nagy a jelentősége. Évről évre végzünk piackutatást, tavaly például kiderült, hogy a gazdák 80-90%-a a bolha és a kullancs ellen védi a kutyáját, de szúnyog ellen alig néhány százalék. A szívférgességről már sokan hallottak, de azt kevesen tudták, hogy a szúnyog terjeszti.
Mondok egy érdekes példát. Márciusban a kutatásaink szerint a gazdák harmada tudta csak, hogy a szúnyog a felelős a szívférgesség terjedéséért, aztán volt egy erőteljes kampányunk, aminek hatására már kétharmaduk tudta ezt. De a következő évben megint visszaesett egyharmadra.
Ez azt mutatja, hogy erről a problémáról beszélni kell, sokat kell beszélni, az állatorvosokat szakmai konferenciákon kell tudósítani a legújabb kutatásokról és mindenkihez el kell juttatni azt az információt, hogy a megelőzés a kulcs.

K.: Igen, a prevenció a legfontosabb, mert gyógyítani nagyon nehéz ezt a betegséget. Mit kellene minden felelős gazdinak tudnia a megelőzésről?

Dr. A. B.: A szúnyogszezon elsősorban májustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban ne csak a kullancs és a bolha ellen védjük kedvencünket, hanem a szúnyogcsípés ellen is! Ez a legfontosabb. Vannak olyan készítmények is, amik a szívféreg különböző alakjai ellen hatnak, de azt mindenkinek tudnia kell, hogy a kifejlett féregre, ami a szívben megjelenik, arra már nem!

K.: Honnan tudhatja egy gazdi, hogy a kutyája fertőzött?

Dr. A. B.: Mi azt javasoljuk, hogy minden hathónaposnál idősebb kutyát érdemes szűrésre vinni. Ezt a rendelőben egyszerűen el tudja végezni az állatorvos, akár egy csepp vérből is meg lehet állapítani a fertőzöttséget. Utána további laborvizsgálattal lehet pontosítani, hogy szívféregről vagy bőrféregről van-e szó.

K.: Miért fontos, hogy időben felismerjük, tudjuk, hogy a kutyánk megfertőződött?

Dr. A. B.: Egyrészt, hogy a mikrofiláriából ne legyen kifejlett szívféreg, hiszen ezek a rendkívül hosszú, akár 30 centiméteres állatok gyakorlatilag ostromolják a szívet, és ez gyakran halálos kimenetelű. A másik fontos indok, hogy szomszéd kutya se fertőződjön meg.

K.: Hogy kerül át a fertőzés a szomszéd kutyára?

Dr. A. B.: Ha a kutyánk fertőzött, vérében ott vannak a mikrofiláriák. Amikor megcsípi egy szúnyog, az továbbviszi a mikrofiláriákat a szomszéd kutyába. Így terjed kutyáról kutyára. A betegség kezelése rendkívül nehéz, költséges, és nagyon gyakran kétes a kimenetele. Nem győzöm hangsúlyozni: a megelőzés a legfontosabb.

K.: Készült valamilyen felmérés a fertőzöttség gyakoriságáról?

Dr. A. B.: Igen, van térkép a betegség elterjedéséről. Budapesten és környékén rengeteg esetet regisztráltak, de ez annak is köszönhető, hogy itt az állatorvosok nagyon sok szűrést végeznek. Vidéken sokkal kevesebb szűrést kérnek a gazdák. A Balaton, Duna, Tisza környéke szintén erősen fertőzött, de gyakorlatilag nincs olyan megye az országban, ahol ne találtak volna fertőzött kutyákat.

K.: A bőrféregről mit kell tudnunk?

Dr. A. B.: A bőrférgességet szintén a szúnyog terjeszti, és sajnos mi, emberek is megfertőződhetünk vele. Találtak már kutyából származó bőrférget emberi szemhéjban és a genitáliák bőr alatti kötőszövetében is.

K.: Mit tehet egy felelős gazdi, hogy a lehető legjobban védje kedvencét egész évben?

Dr. A. B.: Az alábbiakra figyeljünk: a rendszeres féreghajtás negyedévente ajánlott, de ennél sűrűbben is lehet, ha olyan környezetben járt a kutya, ami ezt indokolttá teszi. Bolha ellen egész évben kell védekezni. Régebben márciustól szeptemberig tartott a kullancsszezon, de mivel 4 °C fölött aktívak, szinte egész évben védekezni kell ellenük. Sajnos, sokan elmulasztják a folyamatos védekezést. És végül a szúnyog: vannak olyan készítmények pl. az Advantix, amiknek van szúnyog elleni ereje is, tehát akár egy készítménnyel védhetjük kedvencünket bolha, kullancs és szúnyog ellen.

Ha egy kutyatartó a vakcinázás mellett ezeket betartja, akkor minden tőle telhetőt megtett, hogy a kutyája egészséges legyen.

 

Még több információt találtok a szívférgességről itt.

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...