Toklász

2015. 06. 01.    --

Ez a ragyogó nyári idő sokkal könnyebbé teszi a kutyások életét, most tényleg igazán öröm a séta, de sajnos a nyári veszedelmek ideje is eljött. Szúnyog, kullancs, veszélyes növények. Ha létezne gonoszsági verseny a kutyákra veszélyes szúrós növények között, ez a gyom, az egérárpa, bizonyára az első helyen végezne. Amilyen szerényen néz ki, olyan rettenetes dolgokra képes. Az igazi veszélyt az egérárpa kalász része, a toklász jelenti. Hozzáragad a bundához, és ha egyszer hegyes végével bejutott a kutya bőrébe, onnan csak egyre beljebb halad, és csúnya sérülést, gyulladást, akár gennyes sipolyokat okoz. Kivenni szinte lehetetlen, könnyen előfordulhat, hogy csak egy műtét segíthet az állaton. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a toklász okozta bajokat?

1. Minden séta után nézzük át a kutyát, különös tekintettel a mancsokra, fülekre, nemi szervek környékére! A rögtön felfedezett toklászt még valószínűleg el tudjuk távolítani.

2. Kertünkben és házunk körül nyírjuk a füvet, tépjük ki a toklászokat még mielőtt beérnének, elszáradnának!

3. Ne menjünk elhanyagolt, gazos helyekre sétálni!

4. Nyírjuk ki a szőrt a lábujjak közötti részről, nagyfülű kutyáknál a fül belső részéről!

5. Ha tényleg semmit sem akarunk kockáztatni, sétához húzzunk zoknit a kutya mancsaira.

6. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a kutya sántikál, kitartóan nyalja a lábát, egyfolytában rázza a fülét. És a füléből ne próbáljuk meg kiszedni a bűnöst, mert az könnyen még beljebb kerülhet. Ezt csak orvos végezheti bódításban!

Azért élvezzük a nyarat, sétáljunk nagyokat, de ne felejtsük el séta után átvizsgálni kedvencünket!

Címkék:

1 hozzászólás

  • Nagy Ferencne szerint:

    Az én kutyám lábában is befúródott a toklász.Elkezdte nyalogatni a talpát ,utána nagyon sántítót Nem tudtam mi a baj,még soha nem hallotam a toklászról,pedig kilenc éves fajtiszta ki testű kutyusom van..Az allatorvos mindjárt elaltatta ,talpát kissé bevágta ugy szedte ki ,de teljessen nem tudta.Antibiotikumot kápót 2×1 szemet és kék kenőcsöt Ápoltam is rendesen,megszünt a sántítása,de a lábujjai között egy piros folt jött ami megvan.azota is /két hete/kenegettem kek kenőccsel tetrán kenöccsel .az ugye gyulladás gátló de nem akar elmullani. Mit ajanlanak.nem fáj neki négy lábon megy .ha van rá mod kérek választ a ngyicuska2@gmail.com

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...