_KCS1500

Gyerekkoromban, amikor kutya után nyafogtunk, azzal szereltek le bennünket, hogy a kutya nem lakásba való. Kert kell neki, ahol egész nap jó levegőn, szabadon van. Akkor elfogadtam ezt, de ma már másként látom. Sokan manapság is azt gondolják, hogy valóban elég a kutyának a kert, hiszen jól érzi ott magát, őrzi a házat, elnézelődik egész nap. Mások viszont rendszeresen elviszik kertben tartott kutyájukat sétálni, és talán tudják is, hogy ezzel mekkora ajándékot adnak kedvencüknek, sőt milyen jót tesznek saját egészségüknek is. Nézzük, miért is jó a séta, nem csak a lakásban tartott, hanem a kerti kutyáknak (és gazdáiknak) is.

1. A kutyának nem a kert a legnagyobb öröm, hanem együtt lenni a gazdival. Elmenni valahova együtt, játszani, szaladgálni.

2. Négylábú barátunknak mentálisan szüksége van rá, hogy új helyeket fedezzen fel, új szagokkal ismerkedjen.

3. Séta közben az eb találkozhat más kutyákkal, emberekkel. Ez szintén hozzájárul testi-lelki kiegyensúlyozottságához.

4. A kutyák egész egyszerűen boldogok, ha szabadon szaladgálhatnak, esetleg visszahozhatják a botot vagy a labdát a gazdinak.

5. És a gazdának miért jó? Korábban írtunk róla, hogy a kutyások egészségesebbek, ennek oka pedig nem csak az ebbel való bensőséges érzelmi kapcsolatban, hanem a sétában is keresendő. Hiszen a séta: segít a fogyásban, jót tesz a keringésnek, kedvező hatással van a vércukorszintre és a koleszterinszintre, serkenti az agyműködést, jót tesz az immunrendszernek és csökkenti a stresszt.

6. Ha sikerül családtagjainkat is rávenni, hogy tartsanak velünk, ők is részesülnek a séta egészségre gyakorolt jótékony hatásaiban, ráadásul velük való kapcsolatunk is harmonikusabbá válhat. A séta kiváló alkalom családi beszélgetésekre, és annak rendszeres megtapasztalására, hogy jó együtt lenni!

 

Fotó: Kiss Csanád

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...