altatas

Ha most valószínűtlennek is érzed, hogy veletek ilyen történjen, mégis érdemes elolvasnod, mire számíthatsz az altatással kapcsolatban. Az én kutyámat, Ninit, aki nincs egyéves, már kétszer altatták. Egyszer az ivartalanítás miatt, és másodszor amikor egy tejfogát kellett kihúzni, mert az valamiért nem esett ki. Akár egy beszippantott toklász eltávolításánál, akár a bűzmirigy kitisztításnál is szükség lehet altatásra vagy bódításra.

1. Altatásra éhgyomorral kell menni, sőt azt is szokták kérni, hogy ne igyon előtte a kutya. Az orvossal előre meg kell beszélni, hogy a beavatkozás előtt pontosan hány órával ne egyen-igyon az állat. Ez nagyon fontos, mert a műtét közbeni hányás, félrenyelés életveszélyes lehet!

2. Vigyünk magunkkal egy takarót vagy törölközőt, amire majd fektetik a kutyát műtét után.

3. Ha ott lehetünk az altató beadásánál, simogassuk őt és beszéljünk hozzá megnyugtatóan, míg el nem alszik.

4. Beszéljük meg az orvossal, hogy mikor mehetünk kedvencünkért és mennyire éberen fogjuk visszakapni.

5. Az autóban lehetőleg szállítóboxban hozzuk őt haza. Féléberen, nyugtalanul esetleg fájdalmakkal jobb, ha vezetés közben biztonságos helyen van.

6. Otthon tegyük a kutyát a földre egy törölközőre és takarjuk be. A legideálisabb, ha mellé tudunk telepedni és látjuk az ébredezését. Az első felkelésnél imbolyoghat, eleshet, zavarodott lehet. Szerencsés, ha mellette vagyunk, segítünk neki, megnyugtatjuk. Ha kicsi gyerek van a családban, tartsuk távol őt a frissen műtött kutyától. Ilyenkor ingerlékeny, akár agresszív is lehet.

7. Műtét után normális, ha az állat remeg, bepisil esetleg be is kakil.

8. Pontosan beszéljük meg az orvossal, mikor ehet, mikor ihat, mikor mehet először sétálni az állat.

9. Beszéljük meg azt is, szükség lesz-e a műtét utáni napokban fájdalomcsillapításra és mikor mehetünk varratszedésre. Amíg a varratok bent vannak, ne engedjük őt más kutyákkal játszani!

10. Hiába ronda, kényelmetlen és utálja a kutya is meg mi is, sajnos a védőgallért viselni kell! A kutyák szeretik nyalogatni a sebüket, amitől az elfertőződhet. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az eb kirágja a varratokat. Amikor ráadjuk a gallért, beszéljünk hozzá megnyugtatóan, simogassuk és adjunk neki jutalomfalatot. Hamar meg fogja szokni és gyors, szép sebgyógyulás lesz a jutalmunk!

11. Ha bármi szokatlant észlelünk otthon, például: vérzést, ájulást, megkeményedett hasfalat, aggasztó mértékű sebduzzanatot, gennyesedést, azonnal hívjuk fel az orvost vagy menjünk a legközelebbi ügyeletre!

 

És végül, ne pánikoljunk, a kutyák csodálatos teremtmények, erős a szervezetük, hamar túljutnak a kisebb beavatkozásokon. Különösen, ha a gazdi mellettük van és szeretetével támogatja őket!

 

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...