Panna hőségriadója

2015. 07. 17.    --

Kánikula van, iszonytató meleg, embernek és állatnak egyaránt megpróbáltatásokkal teli a létezés. És persze mindenhol erről hallunk, a híradótól kezdve a közösségi oldalakon át, egészen a szomszéd néniig mindenkitől kapjuk a jó tanácsokat, hogyan éljük túl ezt a rekkenő hőséget, és hogyan tudjuk megóvni a hőgutától magukat, családunkat és állatainkat.

Kedden 38 fok volt, több helyen megdőlt a melegrekord. Én valahogy így képzelem a sivatagot (mert még nem voltam): perzselő, forró széllel és álló, fullasztó meleggel.

Egyébként nem aggódtam Pannáért, mert ha dolgoznak Minifalkánk vezérével, akkor az üzletben légkondi van, a lakásban pedig mobilklímát használunk, ami egész ügyesen lehűti a nappalit – ahol napközben vagyunk. Mivel ez a mobil készülék elég hangos, ezért maximum este 10-ig szoktuk használni, hogy ne zavarjuk a szomszédokat, de addigra már a külső hőmérséklet is mérséklődni szokott, így eddig az éjjelek sem okoztak problémát.

Egészen kedd estig. Miután nyugovóra tértünk, én még pötyörésztem a telefonomon, nagyon melegem volt, nem tudtam elaludni. Kerestem a helyemet, és egyszerre csak tudatosult bennem, hogy a kutya nagyon gyorsan, zihálva liheg. Kikeltem az ágyból, megnéztem: az orra tűzforró volt és száraz – a kis panellakásban teljesen beállt a levegőtlenség és a forróság. Azonnal elhúztam a sötétítő függönyt és csutkára nyitottam az ablakot, valamint kisettenkedtem a nagyszobába és (Minifalkánk vezérének tiltása ellenére) bekapcsoltam a mobilklímát (ezúton is szeretnék bocsánatot kérni a szomszédoktól). Vártam pár percet és közben Messenger összeköttetésben maradtam az unokatesómmal. Épp arról beszéltünk, hogy János és Jónás hogyan bírja a meleget – rosszul, de nem voltak annyira kiborulva, mint Panna – és hogy másnaptól elvileg lehűlés várható. Panna légzése közben rendbe jött, az orra sem volt tűzforró csak meleg, így kiosontam és kikapcsoltam a hangos készüléket.

Erre Panna megint elkezdett lihegni.

0:23 Most kikapcsoltam a mobilklímát
:( De megint liheg

0:23 Ez fura
teríts le neki egy vizes törölközőt

0:24 OK

0:25 Hideg vizeset

0:33 Nna? Jobb?

Panna nem értette miért járkálok fel és alá, sőt egyáltalán nem akart ráfeküdni a vizes törölközőre, felmenekült Minifalkánk vezére mellé az ágyra. Gondolom, megérezte, hogy ő van a figyelmem középpontjában, és talán azt is, hogy aggódom érte, így megpróbálta kihasználni az alkalmat arra, hogy közöttünk alhasson, még ha ezzel csak még jobban fokozta is a melegét. A kedves olvasók talán emlékeznek, milyen tortúrát jártunk már végig ivartalanítása után, amikor is pár alkalommal hagytuk az ágyon aludni, majd nagyon nehéz volt visszaszoktatni a földre.

0:41 Most nem hajlandó ráfeküdni, hanem felugrott kettőnk közé
De ráterítettem a törülközőt

0:42 az semmit sem ér

:)

Valóban semmit nem ért, ezért megpróbáltam kicsalni Pannát a fürdőbe, hogy egy kicsit bevizezzem a fejét. De persze nem volt hajlandó feladni stratégiai helyzetét, lihegett tovább Minifalkánk vezére mellett és nem jött le az ágyról. Így több körben a vizes kezemmel kicsit megnedvesítettem a buksiját. Ezt ő farokcsóválással konstatálta.

Hajnali egykor már nem akartam visszakapcsolni a mobilklímát, a kutya boldogan fetrengett mellettem (lihegve), és én őrlődtem, hogy mi legyen a végleges megoldás. Engedjek-e a kis hölgynek? Túléli az éjszakát, ha leküldöm a földre? Végül eszembe jutottak a következetességről szóló írások, sőt a saját írásom is, és úgy döntöttem, kemény leszek.

A lakásban már számomra is érzékelhetően hűvösebb volt, leterítettem a vizes törölközőt és leküldtem az ágyról Pannát. A kutya a legnagyobb méltatlankodások közepette lement, nagy szusszanással feküdt le a törölközőtől legtávolabbi ponton. Nem mozdultam, csendben vártam. Pár pillanat múlva – szerencsére már nem lihegve – a kutya átfeküdt a törölköző mellé, úgy hogy a feje még rajta legyen, de a teste már nem. Légzése normalizálódott és elaludt. Én még hosszú percekig nem tudtam aludni, csak mikorra teljesen megnyugodtam.

Másnap persze mindenkitől megkaptam a jó tanácsokat arra nézve, hogy hogyan lehet egy légkondicionáló nélküli lakást kutyabarát hellyé tenni ebben a forróságban. A leghasznosabbnak nálunk a ventilátor elé terített vizes törölköző bizonyult eddig. Tehát csak megerősíteni tudom, hogy nagyon oda kell figyelni mindannyiunknak ebben a kánikulában – még éjjel is.

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...