kölyökkutya

Szeretet, türelem

2015. 07. 20.    --

Hogyan legyél kutyád jó tanára?

Tanítgatjuk a kutyát, mert olyan jó lenne, ha legalább hívásra jönne, leülne, amikor kérjük, és nem rohanna át az úttesten. Kutyaiskolába járni nincs időnk vagy pénzünk, de úgysem bonyolult a dolog, csak jutalomfalat és gyakorlás kell hozzá. Az igazság azonban az, hogy néhány dologgal muszáj tisztában lennünk, ha nem akarjuk egy idő után csalódottan feladni, vagy folyton kiabálni azzal a makacs ebbel, mert nem hajlandó szót fogadni.

1. A kölyköket hamar, már három-négy hónapos koruk körül el lehet kezdeni tanítani, de tudnunk kell, hogy ebben az életkorban nagyon rövid ideig tudnak csak figyelni! Egy-egy alkalom ne legyen 5 percnél hosszabb.

2. A kutyának jutalom és vidámság legyen, ha foglalkozunk vele. Úgy kell kitalálnunk a feladatokat, hogy folyamatos sikerélményben és dicséretben legyen része. Ahogy fárad, kezd figyelmetlen lenni, kérjünk tőle valami nagyon könnyűt, jutalmazzuk és dicsérjük meg, majd hagyjuk abba a tanulást.

3. Kutyánk nem csak olyan kedves, mint egy két-hároméves gyerek, de olyan kajla is. Hiába gyakoroltuk ezerszer, hogy az úttestnél le kell ülni, még sokáig eszetlenül átrohanhat, ha meglát egy másik kutyát. Nem biztos, hogy érteni fogja, ha utólag megszidjuk. Jobb, ha nem sétál a városban póráz nélkül, amíg nem teljesen megbízható.

4. El kell fogadnunk, hogy lesznek olyan napok, amikor kutyánk teljesen használhatatlan és semmit sem akar megcsinálni, amit addig tudott. Ki tudja, talán front jön, vagy teljesen leköti az energiáit a növekedés. Ilyenkor jobb, ha nem erőltetjük a gyakorlást.

5. Amikor ebünk a pajtásaival hancúrozik, természetes, hogy nem figyel ránk, nem érdemes folyton hívogatnunk őt vagy beszélni hozzá. Az a kutya, aki játék közben is meghallja a gazdit, már komoly, érett állat. Úgy segíthetjük őt ennek elérésében, ha mindig kap jutalomfalatot, amikor odajön hozzánk a futtatón. (Vigyázat, mások kutyáját nem ér etetni!)

6. Gyakorlás közben bármi elvonhatja a kölyök figyelmét, egy járókelő, egy másik kutya, akár egy megzörrenő falevél is. Ez természetes, és hosszú idő valamint sok gyakorlás kell ahhoz, hogy csak ránk figyeljen. A legideálisabb, ha egy nyugodt, félreeső helyen gyakorlunk vele, ahol könnyebb ránk figyelnie.

7. Nem biztos, hogy kutyánk könnyen és gyorsan tanul. Legyünk türelmesek, koncentráljunk az apró sikerekre. Veréssel, kiabálással csak azt érjük el, hogy féljen tőlünk.

8. A szobatisztaság tanulásánál ne legyenek illúzióink, hiába állítják a sztár kutyaoktatók, hogy ők akármelyik ebet három nap alatt megbízhatóan megtanítják rá, sokuknak ez akár hosszú hónapokig is eltarthat. Néhány állatnak még egyévesen is vannak balesetei, legyünk megértőek!

9. Csodálatos szaglásukkal a kutyák úgy vannak programozva, hogy megtalálják az elpottyantott finomságokat az utcán. Ugyan meg lehet tanítani őket, hogy ne egyenek fel mindent, de csak lassan, sok-sok türelemmel. Nem érdemes ezért haragudni rájuk, nekik talán ez olyan, mint amikor mi egy szép, fényes kétszázast találunk. Felvesszük a földről, ugye?

 

Fotó: SIM Műhely

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...