felrebillenti

Ott ül előttünk, ragyog a szemében az értelem és az odaadás, szinte halljuk, ahogy azt mondja: „Értem, amit mondasz és teljesen igazad van! Csak áruld el, miben segíthetek neked!” Közben pedig félrebillenti a fejét. Egyszerűen meg kell zabálni, olyan édes és okos. Nem úgy, mint az a fránya macska. Akivel hiába próbáljuk megosztani fontos gondolatainkat, csak néz hidegen, távolságtartóan, aztán lassan lehunyja a szemét és elalszik: „Felőlem beszélhetsz, de unlak.” Tényleg ennyire értelmes a kutyánk, és azért billenti félre a fejét, hogy még jobban tudjon figyelni a mondandónkra? Vajon mit mond a tudomány?

Egy, a Psychology Today-ben olvasható tanulmányban Stanley Coren és munkatársai egy kérdőív segítségével próbáltak magyarázatot találni erre a viselkedésre.

Az 582 megkérdezett kutyatulajdonos közül 62% válaszolta azt, hogy kedvence félre szokta billenteni a fejét, ha beszélnek hozzá. A kérdőív arra is kitért, hogy a kutya nyomott orrú-e vagy sem. Meglepő módon a nyomott orrú kutyák (pl. bulldogok és mopszok) mindössze 52%-a tanúsítja ezt a viselkedést, míg a hosszú pofájú állatok 71%-a.

A jelentős eltérés alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség valahogy a kutyák látásával lehet összefüggésben. Tudjuk, hogy az ebek valóban meg akarják érteni kétlábú társukat, ha nem is a szavait, de az érzéseit, melyeket az emberi arcról próbálnak leolvasni. Hosszú orruktól azonban nem látják a szánkat, az emberi érzések egyik fontos kifejezőjét. Aki nem hiszi, próbálja meg a vele szemben ülő arcát alaposan megfigyelni, miközben a reggeli kávéjába kortyol. Ugye, nem az igazi? Ha azonban kortyolás közben félrebillentjük a fejünket, máris jobban látjuk partnerünk arcát (bár a kávé lehet, hogy kicsorog a szánkból).

Viszont akkor miért billenti félre a fejét a nyomott orrú kutyák nagy része is? Talán, mert ilyenkor annyira helyesek, hogy mi is rögtön jobban odafigyelünk rájuk. A figyelem pedig a kutyák számára jutalom értékű és megerősíti az azt kiváltó viselkedést.

Számos dolgot nem tudunk még a kutyákról, de ez a tanulmány is megerősíteni látszik azt, amit mindig is éreztünk, hogy a kutyánk okos és egyszerűen odavan értünk.

 

Fotó: Kiss Csanád

 

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...