kozelites

 

Te is elhúzod a gyereket az utcán, ha kutya közeledik? Azt gondolod, inkább tartson az ebektől, mint egyszer megharapja valamelyik? Ne tiltsd el gyerekedet a kutyáktól, hiszen akárhogy is alakul az élete, bennük mindig jó barátra, társra lelhet. Inkább tanítsd meg neki, mit NE tegyen semmiképp, ha kutyához közelít, és mi az ismerkedés helyes, biztonságos módja. Itt egy kis segítség ehhez. Ha elolvastad, nézzétek, beszéljétek meg a videót együtt.  (Ha nincs gyereked, csak szereted az ebeket, akkor is hasznos lehet.)

 

  1. Ne tornyosulj a kutya fölé és ne dugd a kezed a képébe: – Szimat kutyus, szimat! Ha szerencséd van, csak azt gondolja, megőrültél, ha nincs, azt hiszi betörtél a személyes terébe és fenyegeted.
  2. Ne hajolj az állat fölé miközben a feje tetejét simogatod: Ó, simi-simi, cuki kutya! Ezzel az erőszakos közeledéssel feldühítheted.
  3. Ne öleled magadhoz szerelmesen: Kutyuli ♥! (Fújj, mondja erre a videóbeli kutya, szóval egyáltalán nem örül, sőt mérgében akár meg is haraphat.)
  4. Ne meredj a tekintetébe hogy a gyönyörű szemeit csodáld. A kutyáknál ez egyértelműen fenyegetést jelent, azt fogja hinni, meg kell védenie magát tőled.
  5. Ne visíts a képébe, hogy: Jaj, annyira éééédi vagy!
  6. Muszáj, hogy megpuszikáljalak! Ne ragadd meg és puszild össze, ez agresszív behatolás a személyes terébe!

 

És akkor MIT tegyél??

 

  1. Kerüld a tekintetét, semmi szemkontaktus!
  2. Hagyd, hogy ő közelítsen hozzád a saját tempójában (Ha akar. Ha nem, fogad el a döntését)
  3. Az ismerkedés közben a kutya mellett állj, ne vele szemben. (barátságos, nem-támadó pozíció)
  4. Az oldalát vagy a hátát simogasd meg.

 

+1, talán a legfontosabb: MINDIG kérdezd meg először a gazdát, hogy barátkozhatsz-e a kutyájával. Ha azt mondja, nem, ne sértődj meg, köszönj el. Biztos oka van az elutasításnak, a gazdik ismerik kedvencüket, ráadásul nem minden ember/kutya szeret barátkozni. Nincs ott a gazdi? Egyedül lévő állattal inkább ne barátkozz, kiszámíthatatlan hogyan fog reagálni!

 

Ha most azt mondod, megtettél már ezek közül többet is, és nem lett baj, tudnod kell, valószínűleg egy különösen béketűrő állattal volt dolgod, és legközelebb egy kevésbé nyugodt kutya rád moroghat, de akár meg is haraphat, ha nem a megfelelő módon közelítesz hozzá!

Címkék: , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...