_KAP1633

Bolhás kutya

2014. 10. 15.    --

A kutya bárhol összeszedheti a bolhát, függetlenül attól, hogy lakásban, vagy kertben tartjuk. Megelőzés érdekében a legcélszerűbb és a leghatékonyabb, ha bolhanyakörvet használunk, amely folyamatos védelmet nyújt a kutyák számára. Ritkán még a bolhanyakörv használata mellett is lehet – maximum 1-2 db – bolha a kutyában, de ezek rövid időn belül maguktól kiesnek belőle.
A bolhával kapcsolatban nagyon fontos tudnunk, hogy az ugribugri élősködő a napja nagy részét nem a kutya testén, hanem a kutya tartózkodási helyén – kutyaház, pokróc, ágy, fotel – tölti. (Ellentétben például a tetű „gazdaorientált” életmódjával.) A bolha irtásakor tehát nagyon alaposan ki kell takarítani az egész lakást, különös tekintettel a kutya kedvenc tartózkodási helyeire. Plusz semmiképp ne felejtsük el kimosni a pokrócait, a ruháit, a bútorkárpitokat és minden olyan textíliát, amivel a kutyus érintkezik.
Növeli a bolhairtás hatékonyságát, ha a kutya helyét speciális bolhairtó spray-vel is befújjuk, bár ez az eljárás inkább a kertben tartott kutyáknál ajánlatos, ahol a kutyaház takarítása körülményesebb, mint a kanapé kiporszívózása.
A nagyobb biztonság érdekében, a kutyára is csepegtethetünk bolhairtó szert, melynek hatására a bolhák elpusztulnak és két napon belül kiesnek a szőréből.
A cseppentős (spot on) készítményeknél megelőzés szempontjából én jobbnak tartom a nyakörv használatát: egyrészt hosszabb távú védelmet nyújt (akár 7 hónap), másrészt nem kell háromhetente megismételni. A nyakörv vásárlásánál figyeljünk a jó minőségre, ezen semmiképp ne akarjunk spórolni, a túl olcsót 1-2 nap múlva dobhatjuk is a kukába. Célszerű szakboltokban az eladó tanácsát is kikérni, melyek azok a termékek, amelyek hatása 7 hónapig eltart. A bolhanyakörv ára a kutya nyakának vastagságával nő.

Különös tekintettel kell lennünk azokra a kutyákra, amelyek allergiásak a bolhára, pontosabban a bolha nyálára. Allergiára utalhatnak a kutya testén elhelyezkedő nagyobb sebek, melyeket egész nap megállás nélkül vakar, rág, továbbá az orr és a száj körüli pirosodás, amelyet sötétebb színű, vagy hosszú szőrű kutyáknál kicsit nehezebb észrevenni, de gondos gazdiknak ez sem lehet probléma.
Általános eset, hogy a kutyán nagy sebek keletkeznek, és mivel a gazdi nem talál bolhát a kedvencén, nem is gondol rá, hogy ez lehet a kiváltó ok. Nagy sebek esetén haladéktalanul kezelnünk kell a kutyát, mihamarabb vigyük orvoshoz. A rendelőben injekcióval mulasztják el a viszketést, így kedvencünk már egy nap múlva abbahagyja a vakarózást és a sebek elkezdenek begyógyulni.

Fotó: http://www.kallopeter.hu/wp/

Címkék: ,

3 hozzászólás

  • Dr Petri Edit szerint:

    Yorkim /2 éves/ a frissen feltett KILTIX után pár nappal: az altáján éktelenül vakarózni kezdett – ÉN LÁTTAM
    meg 1 db bolhát,szinte semmi bolhapiszok.Mi a teendő???

  • ocztospanka szerint:

    Kedves Edit!

    A nyakörv azt biztosítja, hogy a kutya ne legyen bolhás, a környezetében attól még élhetnek és ideiglenesen rámászhatnak. Ha a vakarózás folyamatos és hoszzútávon is fenn áll, akkor lehet, hogy a kutya környezetében/otthonában vannak bolhák, ekkor ott kell bolhátlanítani a fentebb leírt módon. ,Hamarosan újabb cikkek kerülnek feltöltésre a témával kapcsolatban, érdemes figyelni az oldalt!

  • ocztospanka szerint:

    Kedves Edit!

    Felkerült a honlapra a Bolhanyakörv című cikk is, ebben minden információt megtalálsz annak megfelelő használatával kapcsolatosan.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...