_KCS1116

Mikor kövér a kutya?

2014. 12. 03.    --

Az állatorvosok 9 pontos skálán szokták ellenőrizni a kedvencek testalkatát.
Az 1-es azt jelenti, hogy az állat betegesen sovány, a 9-es pedig, hogy súlyosan elhízott. Az 5-ös pedig éppen megfelelő. A testalkat meghatározásához több különböző területet nézünk a kutyákon és a macskákon. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ez egy általános leírás. Egy 5-ös testalkatú agár mindenképp soványabb, mint egy bulldog ugyanezzel a pontszámmal.

1. A testalkat meghatározását kezdjük az állat bordáinak kitapogatásával. Viszonylag egyszerűen meg kell találnunk a bordákat. Kevés zsír borítja őket, minden egyes borda érezhető. Ha a bordák láthatóak is, az állat túl sovány. Ha egyáltalán nem kitapinthatóak, súlyosan elhízott.

2. Vizsgáljuk meg a farktő körüli részt. Egy kevés zsír fedi ezt a területet, melynek tapintása sima. Ha a csontok kiállnak, az állat túl sovány. Ha nem tudja kitapintani a csontokat, az állat nagyon elhízott.

3. Nézzük meg az állat többi testrészét, ahol láthatóak a csontok, pl. a gerinc, a vállak, a csípő. Ezeken a területeken is ki kell tudnia tapogatni egy kis zsírt. Ha a csontok könnyen kitapinthatóak vagy szembeötlőek, a kutya vagy macska túl sovány. Ha a zsírréteg alatt nem tapinthatóak ki a csontok, az állat nyilvánvalóan erősen elhízott.

4. Figyeljük meg az állatot felülről. A bordák mögött határozott karcsú derekat kell látnunk. Ha a derék rész túl keskeny, vagy kiállnak a csontok, az állat túl sovány. Amennyiben nem látható a derék, vagy rosszabb esetben szélesebb, mint a csípő vagy a bordák, az állat súlyosan elhízott.

5. Nézzük meg az állatot oldalról. A bordák mögött oldalról jól látszik a horpasz. Ennek a területnek az átmérője kisebb kell, hogy legyen a mellkas átmérőjénél. Az eltérés mértéke fajtánként változó. Az ír szettereknél és az agaraknál nagyon látványos a horpasz (a mély, dongás mellkashoz képest). A túl sovány állatok horpasza erőteljesen beesett. Az elhízott egyedeknél nem látható horpasz.

Ha úgy látod, kutyád elhízott, érdemes a fogyókúra elkezdése előtt kivizsgáltatni az állatot és kideríteni nincs-e valamilyen más egészségügyi problémája. Az állatorvos segít fogyókúrát választani, illetve meg tudja mondani, milyen tempóban kell fogynia kedvencednek.

 

Fotó: Kiss Csanád

 

Címkék: ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...