DSCF4518

1. Csak lassan! Eleinte tartsd külön az állataidat, hiszen időre van szükségük, hogy összeszokjanak. Ha hirtelen ereszted össze őket, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy marakodni fognak, vagy valamelyikük búskomorságba esik.

2. Próbálj mindkettőjük irányába ugyanannyi érzelmet mutatni, ugyanis az állatok, csakúgy, mint mi emberek, féltékenyek lesznek, ha az új jövevény több törődést kap.

3. Teremts lehetőséget, hogy megismerjék a másik szagát, úgy hogy a másik nincs jelen. Felváltva legyenek például a nappaliban.

4. Dicsérd meg a kutyát minden alkalommal, amikor barátságos a macskával! Ha az állat ugat, amikor meglátja a macskát, tedd a macska megjelenését örömteli eseménnyé. Mondd például nagyon lelkesen: Nézd, itt a cica, jaj de jó! És adj a kutyának jutalomfalatot. Így hamarosan pozitív tartalommal bír majd számára a cica felbukkanása.

5. Legyen a macskának saját kuckója, ahova elvonulhat, és ahova a kutya nem tudja követni. A macskák általában csak akkor támadnak kutyára, ha az sarokba szorítja őket, és nincs hova menekülniük.

6. Vedd a macskát a karodba, és várd meg, míg megnyugszik. Aztán kérj meg egy családtagot, lassan hozza be a kutyát a szobába. Közelítsétek a kutyát a macskához lassan, lépésenként. Minden újabb lépés előtt várjátok meg, míg mindketten megnyugodnak.

7. Egy törölközőt finoman dörgölj a kutya bundájához, majd tedd ezt a törölközőt a cica etetőtálja alá. Így könnyebben megszokja és elfogadja a kutya szagát.

8. Amikor úgy érzed, már nyugodtan összeengedheted őket, gondoskodj menekülési útról a kisebb állat számára. Ez lehet egy cicaajtó vagy egy mászófa. A cicaajtót érdemes kicsit magasabbra elhelyezni, hogy a kutya ne tudja követni az átugró macskát.

Az eredeti cikket Ujvári Viktória fordította.

Fotó: Vedres Hajni

Címkék:

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...