14892570801_a094efcb10_o

Persze az ember elolvad, amikor a kutyája kitörő lelkesedéssel üdvözli, de ha épp a legszebb ruhánkban a színházból jövünk haza, vagy ugrálás közben kiborítja a bevásárlószatyrainkat, már nem tudunk annyira örülni. És akkor még nem beszéltünk az idegenekre való felugrálásról az utcán. Mondjuk sáros manccsal. Azért az elég kínos tud lenni. Több módszer is létezik a leszoktatásra, lássuk az egyiket!

1. Fordíts hátat a kutyádnak abban a pillanatban, ahogy elkezd ugrálni. (Sajnos léteznek olyan ebek, akik ettől még jobban beindulnak.)

2. Ha a mancsaival a hátadra vagy a lábaidra támaszkodik, egyszerűen ne vegyél tudomást róla. Oda se pillants! Szaladgál körülötted és fel-fel ugrik rád? Fordíts neki újra hátat!

3. Tarts ki, amíg nem csinál bármi elfogadhatóbbat, például leül, nyugodtan megáll, vagy elsétál. Ha ez megtörténik, azonnal figyelj rá, simogasd és dicsérd meg!

4. Előfordulhat, hogy a figyelem hatására újrakezdi az ugrálást. Ez esetben azonnal újra közönyösen fordíts neki hátat!

5. Egészen addig tegyél így, míg meg nem nyugszik és abba nem hagyja az ugrálást. A módszer lényege, hogy a figyelem, még a negatív figyelem is, megerősíti a kutyát abban, érdemes ugrálnia. Ha azt szeretnénk, hogy hagyjon fel ezzel a viselkedéssel, meg kell értetnünk vele, így NEM tudja elérni, hogy odafigyeljünk rá.

Az eredeti cikket fordította és szerkesztette Ujvári Viktória.

Fotó: Valter Viktor

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...