segitokutya

Kutyabarát lett az Allee, aminek nagyon örülünk, de sok dolog felmerült az ott megjelent terápiás és segítő kutyák, illetve a Nép (az istenadta) hozzáállása kapcsán.

  • Nem munyizunk kérdezés nélkül. Úgy általában nem, de azt a kutyát se, amin “Terápiás kutya” vagy “Segítő kutya” felirat van. Az a jelölés nem felhatalmazás a rajtaütésszerű bizgetésre, mondván: hiszen neki mindig, mindent kötelező elviselnie! Ő is élőlény, lehet fáradt, lehet nyűgös, éhes, bármi. Vannak szituációk, amikor a kutya számít rá, hogy idegenek fogják taperolni, például iskolában, öregek otthonában, vagy olyan helyeken, ahova dolgozni jár, de nincs 0-24-ben készültségben. Az összekötő kapocs számára a világ felé a gazdája vagy kiképzője, aki vele van. Kérj tőle engedélyt.

  • Amikor dolgozik, ne is közelíts. Olyan intenzíven koncentrál, mint egy légiirányító: minden érzékszervével figyel, hogy sérült gazdája füle, szeme, hangja, keze, lába, reakcióideje legyen. A vele levő ember testi épsége múlhat azon, ellenállsz-e a hirtelen felhorgadó szétdögönyözési vágynak. Egy érintés, hang, váratlan esemény pont a legrosszabbkor zökkentheti ki, el tudsz számolni a lelkiismereteddel, ha miattad löki emberét a busz alá?! Naugye.

  • Attól, hogy épp el van terülve, nem válik azonossá a funkciója a kandalló előtti medvebőrével: nem borulhatsz rá, simogathatod, piszkálhatod. Lehet, hogy épp a pihenésben zavarod, de az is simán előfordulhat, hogy a gazdája parancsolt rá: maradjon nyugton. Ilyenkor ingerelni nettó állatkínzás: tűrni fogja, mert utasítást kapott rá, hogy ne mozduljon, de hidd el: nem esik jól neki.

  • Ne engedd rá a kutyád, akármilyen cuki, barátkozó, játékos is a tied. Legalábbis szerinted. Még ha tényleg, akkor is lásd mint fenn: zavar, figyelemelvon. De lehet, hogy csak tolakodó vagy szocializálatlan. Hidd el, van lehetősége a segítő kutyának is játszani, kitombolni magát, de nem akkor, amikor póráz és hám van rajta.

  • Tévhit, hogy minden kutya imádja a simogatást. Nem mindegyik, nem mindig, nem mindenkitől, nem minden helyzetben. El tudod vajon dönteni, hogy az a nagyon cuki, de vadidegen kutya hogy viszonyul az idegenekhez, vagy épp milyen lelkiállapotban van? Itt válik el, tapasztalt kutyás vagy-e, vagy holmi önjelölt cesarmillan.

Ha az vagy, mindezt el se kellett olvasnod.

A szerző blogja: http://canisludens.com/

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...