Kiskutya

2014. 10. 28.    --

Drága kis(méretű) kutyát tartó barátaim-barátnőim-vadidegenek egy része,

megosztok itten most egy pár gondolatot Veled, jól fog jönni, hidd el.

A te kutyád – fajtájára jellemzően – kicsi. Úgynevezett társasági kutya. Nem várunk el tőle mást, mint azt, hogy aranyos, kedves, játékos kis bohócka legyen, társ és barát. Ez a dolga, és itt most tekintsünk el azoktól a tényektől, hogy a legtöbb kis testű kutya EREDETILEG mire lett kitenyésztve. Ez már a múlt, sajnos.
De.
Attól még kutya. És a vérében benne van minden, ami a kutyát kutyává teszi.
Vannak lábai. Ezeken szokott ő járni az utcán, és feltehetően ennek örül is. Nem kézben, ölben, hátizsákban, szatyorban. Sőt, tovább megyek: szüksége van arra, hogy járjon, mert az a normális.
Van orra. Ezzel a – kutyák számára – létfontosságú szervvel NEM csak érzi a szagokat. Ezzel ő kommunikál, jegyzetel, memorizál, üzeneteket vesz, betájolja magát, felméri a helyzetet. Ha elveszed a lehetőséget tőle, hogy megszaglásszon mindent, ami érdekli, megfosztod a világ azon részétől, ami neked a tévé, internet, telefon. Nyugodtan engedd oda a hóban, a sárban is a bokrok közé, a fűre, a pocsolya mellé, neadjisten a pocsolyába. Túléli. És még örülni is fog neki.
Ha szembe jön veletek egy másik, alkalmasint jóval nagyobb kutya, ne az legyen az első, hogy a tiédet felkapod, és úgy mész vele, mint az amerikai katonák a Mekongban, fej fölé emelt karabéllyal. Te sem mész át a túloldalra, sőt, fára sem mászol, ha egy nálad jóval nagyobb ember jön veled szembe az utcán. Nem tudom, ki terjesztette el azt, hogy a nagyobb testű, esetleg vágott fülű kutyák törvényszerűen lemészárolják a kisebbeket. Nézd mindig a másik kutyát,- aki a farkát csóválja, vagy akár teljesen közömbös, de jóindulatú – mielőtt a te kiskutyádat, átragasztva rá saját komplexusaidat, jajgatva, pánikban felkapod. Mert nem ő fél – te teszed vele, hogy féljen. Te éred el azt az eredetileg egészséges lelkű kiskutyádban, hogy – amikor egyszer nem tudod „megmenteni” a közelgő, farkát csóváló pitbull / argentin dog / masztiff / cane corso / rottweiler stb. elől, akkor – a szerencsétlen kis állat nekirontson a valóban vele nem egy súlycsoportban lévő, semmi rossz szándékot nem mutató nagydarabnak. Amiből tényleg baj lehet.
És azt a bajt TE okoztad a saját kiskutyádnak, barátom-barátnőm-embertársam. Te, egyedül.
Aki a toykutyádat nem kutyaként, hanem egy szerencsétlen, szappanillatú plüssállatként kezeled.
A kiskutyák nevében kérlek: tedd már a helyére a dolgokat.
Legyen yorkie, csivava, törpeuszkár, havanese, bolognese, bármi hasonló…
KUTYÁD van.

May Gábor

Címkék: ,

5 hozzászólás

  • Fazekas Eszter szerint:

    Nagyon köszönöm a bátorítást. Tényleg! Nekem tacskókeverékem van, és egy ideig tök elmebetegen kezdtem el viselkedni – mondjuk annyira nem, hogy felkapjam, de elképesztő idegbeteg módon. mert. hogy én félek a nagytestű kutyáktól. – DE nagyon keményen dolgozom rajta, hogy ezt a parámat ne vigyem át a kutyára. Döbbenetes volt megfigyelni, hogy a kutyám tökéletesen kezeli a kutyákat nem fél tőlük. Én félek…. ma már tudom,

  • kutyatar kutyatar szerint:

    Szia Eszter! Sokan vannak így, mint te. May Gábor írása nagyon humoros, sokadik olvasásra is hangosan nevetek rajta, de nagyon igaz is. Örülök, hogy neked is erőt adott!
    Szabó Rita

  • Bertalanné Éva szerint:

    Én is nagyon köszönöm az írást, mert nem kicsit tanulságos :) Tökéletesen leírja,hogy milyen tökéletlenül is viszonyulunk (néha még én is, bevallom:) a méret különbség miatt. Az én kicsi kutyámnak (bolonese) meg sem kottyan a ilyesmi :) A Legjobb barátja egy hatalmas mackó, egy bobtail ! Az én Hugi kutyusom, kb akkora, mint a bobtail egyik füle, de imádják egymást. A méretkülönbség, amikor a Hugi még csak 4 hónapos volt, na akkor volt mulatságos. De a szerelem akkor eldöntetett :) Én meg belül sikitoztam magamban, legszívesebben felkaptam volna….de valahogy kibírtam, hogy még sem. Erre azóta is büszke vagyok! :)

  • kati szerint:

    Üdvözlök Mindenkit!
    Kiskutyást és nagykutyást!
    Velem egy Illatos úti 36 kg-os keverék él. Fektehetően Németjuhász-Labrador /alkat, szin, rajzolat alapján/ A lányomvak két mini Yorkija van, a keresztlányomnak két extra mini Yorki és egy Szteff. Na mármost! Az én nagy testű kutyám a végtelen türelmével ezektől a kis méregzsákoktól mindent eltűr. A kislány Yorki szinte a szájába ül, ha ő fekszik.Sőt uralja az egész bandát. Beleértve ezt az én mamlaszomat is.
    A sétáink során sokszor találkozunk nálunk jóval kisebb ebekkel. Megdöbbentő, hogy úgy néznek az enyémre, mintha egy tömeggyilkos lenne, azonnal húzzak el az ismerkedés elöl. Persze ez csóva-csóva és megy utánna nézni ki is ez a kis törpicsek. Mondom én a gazdinak:” Ne féltse, nem lesz semmi baj!” Ő meg húzza a szerencsétlen kisállatot és kiabál, hogy ” Mész innen! Takarodj!” Az ebentyű meg boldogan ismerkedik. Az én nyunyim megszagol, csóvál és odébb áll. Mondom a gazdinak: ” Na látja! Semmi nem történt! Én figyelek a kutyámra!
    Ön meg beleépíti, hogy féljen és agresszív legyen, mert nem tudja hogyan kell viselkednie.”
    Gazdi: “De akkor is! Én nem tudhatom, hogy egy ilyen nagy kutya hogyan reagál.”
    És fogalma sincs, hogy neki kellene a saját kutyusát figyelni, hagyni, hogy ismerkedjenek.
    És, ha kell a sajátját fegyelmezni.
    Sajnálom ezt tapasztalom nap, mint nap!!!!

  • Erika szerint:

    Tisztelt May Gábor úr, Milánoban egy Home page oldalon olvastam az “Utolsò játèk ” post-ját . Megható törtènet , sirva kezdem a hètsföi napot. Egy Golden Retriever 10 èves kutyám van. Ö is ellopja a pólókat, nincs egyetlen zokni ami nincs kilyukadva mert ezeket szereti rágni. Pár hónapja egy roszindulatu cisztivel lett operálva az egyik hátsólábán , a tèrdèn. A hosszú seb miatt nem tudta behajlìtani szinte állva aludt, igy fiam (36 èves) átölelve aludt vele a földön , hogy megmutassa hogyan tudjon a a nem sebes oldalán aludni. Most nagyon jól van ,mèg jobban van kènyeztetve mint azelött. Hirtelen rá döbbentünk hogy a mi Sefy-nk nem “örök èletü”. Az èlet folyását nem lehet megállitani, de igyekszünk mèg szebbè ,boldogabbá tenni ezt a “kutya èletet”, hogy kèsöbb ne legyen lelkiismeret furdalásunk.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...