Ül és nem okos

2015. 01. 22.    --

A kutyák intelligensek. Általában.

Egyénre lebontva ez nem mindig stimmel, de persze, senki sem vallja be, hogy az ő kutyája speciel buta, mint a föld, és eleinte nekem is nehezemre esett szembesülnöm ezzel a ténnyel, márpedig Bojtos kutya nem zseni, és akkor rendkívül visszafogottan fogalmazok. Ez különösen fontos a család miatt, mert mind feleségem, mind anyósom sebzetten sikolt fel, ha felhívom a figyelmüket arra a sajnálatos tényre, hogy Bojtos egyszerű, mint a sárga tányér, képtelen megoldania legegyszerűbb logikai feladatokat is és már a húszforintos kérdésnél telefonos segítséget kérne, ha tudna telefonálni.

Lehet persze szépíteni a tényeket: nem is buta, csak akaratos, lusta, és bezzeg megvan a magához való esze, ha kajáról van szó, de ez egyszerűen nem igaz, akkor sem működik az agya, ha éhhalál fenyegeti, bár ez az eset viszonylag ritka. Most például rendelkezik egy kiló felesleggel, ami jelentősnek mondható egy 11 kilós kutya esetében. Bár a nagyi szerint ennek semmi köze ahhoz a tényhez, hogy az eb minden alkalommal, amikor a téli ünnepkör alatt kilopakodott a konyhába, újabb és újabb reggelit kapott, nem, a nagyi szerint azért hízott meg, mert nyugodt volt. A nyugalom miatt – mondta a nagymama szemrebbenés nélkül, és óvatosan a háta mögé rejtette a kicsontozott fél disznót, amit éppen rejtve készült a tálkába helyezni, de rajtakaptuk.

Most azonban nem erről van szó, hanem az okos kutyákról.

Ha Bojtos ember lenne, valahol Győzike és Szalacsi Sándor között helyezkedne el az eszmetörténeti ranglétrán, és a bátor szembenézés, valamint a kérlelhetetlen elköteleződés az igazság mellett, megköveteli, hogy végre leírjam: a kutyák nem intelligensek. Általában sem.

Mindig a kiugró teljesítményeket nézzük, egy-egy kiemelkedő fajtát, de az átlagos kutya labdába sem rúgna egy átlagos delfin vagy csimpánz mellett, elvan, mint a befőtt és néz bele a nagyvilágba buta arcával, aztán megunja és lefekszik aludni.

Mindez természetesen egyáltalán nem befolyásolja, hogy rengeteg szeretet ad (és követel), nagyszerű társ és barát, a legrosszabb napokon is felvidítja környezetét.

– Bodri tud olvasni és nagyszerűen derivál – állítja a büszke gazda, de blöfföl, mert Bodri még az egyszerű gyökvonást is rengeteg hibával oldja csak meg és elvérzik a Gőgös Gúnár Gedeonon, ráadásul selypít. Bojtos például eddigi élete során (nagyjából öt év, ebből négy közös) egyszer mutatott valami különlegeset, amikor elbújt az anyósom elől, mégpedig úgy, hogy a fejét bedugta az ágy alá, miközben kilógó hátsóján rendkívül vidáman lengedezett a farka. Meg volt győződve róla, hogy senki sem látja, és a család adta alá a lovat (lovat adni kutya alá, hm), mintha nem találná, evvel is erősítve azt a meggyőződését, hogy átverte őket. Szerintem még azt is elhiszi, hogy a Mikulás létezik.

Mindezek ismeretében sem szabad a kutyákat átverni.

Helytelen például, ha azt mondjuk az ebnek, hogy eredj, Bojtos kutya, nézd meg, nem vagyok- e a kocsmában!, mivel ilyen esetben hajlamosak elmenni, és megnézni, hogy ott vagyunk-e, majd csalódottan jönnek vissza.

Ugyancsak aljasság azzal froclizni őket, hogy nyalják meg a Holdat.

 

Címkék:

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...