bojtos.55.

A faltörő ember

2017. 04. 04.    --

A faltörő ember szomorú.

Áll a fal tövében, kezében hatalmas kalapács, de nem boldog ettől, csak lehajtott fejjel veri a vakolatot, és közben olyan arcot vág, mintha a világ fájdalma, plusz a háromszáz fényéven belüli lakott bolygók összes szomorúsága a vállára nehezedne.

A faltörő ember a kőtörő ember rokona lehet, talán a fia.

A fal, aminek tövében dolgozik magasan végződik, de közben érinti a hálószobánkat, tehát reggelente arra ébredünk, hogy szomorú szakmunkás munkába állt. Döm-dömm-döm. Ütemtelen, kétségbeesett morzejelek, mintha valaki az alapozáskor odabent maradt volna, és most próbálna kiszabadulni. Dömm.

Bojtos kutya eleinte érdeklődve hallgatta az új zajt, de mostanában már csak megemeli kicsit a fülét és visszaalszik. A faltörés nem jelent sem kaját, sem veszélyt, sem látogatót, főképp nem másik kutyát, így aztán tökéletesen érdektelen. Az emberek néha egészen furcsa dolgokat csinálnak.

Azt még nem is említettem, hogy a faltörő ember magányos, nincs neki társa egy sem. Ezt onnan tudjuk, hogy reggeli sétánk alkalmából direkt arra kanyarodtunk és megnéztük, milyen is élőben a faltörés, meg Bojtos is kíváncsi volt, hátha mégis kaját, veszélyt, látogatót vagy egy másik kutyát jelez a dübögés.

A bejárat nyitva, odabent elénk tárul a valóság – általam már elég pontosan elképzelt, de Bojtos számára mindenképpen érdekes és eddig még nem tapasztalt – képe. Kutyaszemmel pontosan annyira érdekes, mint a kukásautó vagy a tekerőlantos a Fény utcai piac előtt, de azért annyit megér, hogy megálljunk és tanulmányozzuk. A faltörő embert nem lehet kizökkenteni, igaz, nincs is miből, mert ennél lassabban képtelenség vakolatot verni. A legoptimistább becslések szerint is 2023-ra lesz kész, ha addig el nem veszti a kalapácsát, amire van esély, mert valószínűleg látássérült és egyébként is alszik.

Bojtos rám néz, látom-e, amit ő, és van-e valami hozzáfűznivalóm, de miután nincs, kicsit beljebb lép, hogy jobban befogadhassa a látványt és az – immár erőteljesebb – hanghatást.

Semmi különös – gondolja Bojtos.

Semmi különös – gondolom én.

Megyünk a játszótérre, mert állítólag új kutya érkezett.

Címkék: , , ,

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzőkód *

Töltés...